Sociale media

Open the menu

Toename Israëlisch offensief en blokkering van hulp in Rafah dwingt duizenden mensen te vluchten

Israëlische troepen zijn hun offensief op Rafah begonnen en hebben de controle over de grens overgenomen, waardoor de levering van levensreddende hulp aan de Gazastrook effectief afgesneden is. Terwijl duizenden Palestijnen gedwongen zijn het oosten van Rafah te ontvluchten als gevolg van de recente evacuatiebevelen van Israël, roept Artsen Zonder Grenzen (AZG) op tot bescherming van burgers en de heropening van de grensovergang bij Rafah.

De sluiting van dit belangrijke toegangspunt tot Gaza brengt de humanitaire respons in gevaar, waardoor de voorraden brandstof, voedsel, medicijnen en water gevaarlijk laag blijven en mensen vast komen te zitten te midden van hernieuwde gevechten.

mensen vluchten uit Rafah
Rafah, Palestina, mei 2024 copyright AZG

“De Rafah-overgang, een essentieel humanitair toegangspunt, is tot nader order volledig gesloten. Dit zal een verwoestende impact hebben, aangezien hulp die via deze grens komt een levenslijn is voor de hele Gazastrook”, zegt Aurelie Godard, medisch teamleider in Gaza. “Na zeven maanden oorlog, die 1,7 miljoen mensen heeft gedwongen hun huizen te ontvluchten, verergert het besluit om deze grensovergang te sluiten de al erbarmelijke levensomstandigheden voor mensen die vastzitten in Gaza nog verder.”

Op 6 mei bevolen Israëlische troepen 100.000 mensen ten oosten van Rafah te evacueren naar Al Mawasi, een gebied tussen het westen van Rafah en Khan Younis, waar schuilplaatsen en middelen eveneens uiterst schaars zijn. Rafah werd eerder door de Israëlische strijdkrachten aangewezen als veilige zone voor burgers.

“Deze mensen worden opnieuw gedwongen ontheemd en verhuizen van geïmproviseerde tenten naar een andere plaats zonder voldoende onderdak, voedsel, water en medische zorg”, zegt Godard. “Ze lopen het risico verder in af te schuiven in een enorme humanitaire ramp die nachtmerrieachtige niveaus heeft bereikt.”
Het offensief en het evacuatiebevel beperken de toegang tot gezondheidszorg in een toch al uitermate zwaar getroffen gezondheidszorgsysteem verder, waardoor mensen bijna geen opties meer hebben voor zelfs maar elementaire medische zorg.

Elfde evacuatie uit gezondheidsstructuren

Eerder deze week moesten medisch personeel en patiënten worden geëvacueerd uit het Al-Najjar-ziekenhuis, terwijl het European Gaza Hospital (EGH) niet langer toegankelijk is. Hoewel we in dit stadium nog steeds activiteiten uitvoeren in het Rafah Indonesian Field Hospital, waar we de verlening van postoperatieve zorg ondersteunden, zijn onze teams begonnen met het ontslaan van patiënten die aan de noodzakelijke criteria voldoen. Ook schorten we onze activiteiten in de Al-Shaboura Clinic tot nader order op.

Video file

“Dat we de activiteiten van een gezondheidspost moeten opschorten waar onze teams alleen al in april 8.269 consultaties hebben uitgevoerd, of vorige week bijvoorbeeld 344 verbanden hebben uitgevoerd, is een regelrechte ramp”, zegt Paulo Milanesio, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Rafah.“Waar moeten zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten zorg zoeken en de behandeling voortzetten in een gedecimeerd gebied als Gaza? Om nog maar te zwijgen van de impact op de geestelijke gezondheid: vóór de sluiting boden we meer dan 130 individuele consultaties op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg per week aan, en dit aantal is de afgelopen weken alleen maar toegenomen.”
Artsen Zonder Grenzen draagt ook haar activiteiten in het Emirati-ziekenhuis over aan het ministerie van Volksgezondheid (8 mei) en verplaatst haar personeel naar het Nasser-ziekenhuis om de kraamzorg in een veiliger gebied te blijven ondersteunen.

“Dit brengt het aantal gezondheidszorginstellingen dat we in Gaza moesten verlaten op elf, in een tijdsbestek van slechts zeven maanden, wat de brutaliteit en wetteloosheid van deze oorlog aantoont”, zegt Milanesio.
Patroon van systematische aanvallen op medische voorzieningen en civiele infrastructuur

Sinds het begin van deze oorlog ziet Artsen Zonder Grenzen een patroon van systematische aanvallen op medische voorzieningen en civiele infrastructuur. Het gezondheidszorgsysteem in Gaza wordt ontmanteld terwijl de behoeften exponentieel toenemen, met verwoestende gevolgen voor het Palestijnse volk.

Wij herhalen onze oproep voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren. Stop de dood en vernietiging in Gaza en laat levensreddende hulp de enclave binnen.