Sociale media

  • NL
Open the menu

Teams AZG zien nog veel angst in zuiden Kirgizië


In het zuiden van Kirgizië bepaalt het geweld van juni nog steeds het leven van veel mensen. AZG iedere week 250 tot 300 patiënten die niet buiten hun dorp durven komen.

De teams werken ook in de steden Osj, Jalalabad en Bazar-Kogon. Bijna eenderde van de consulten die Artsen Zonder Grenzen nu biedt, heeft te maken met psychosociale symptomen. Die zijn het gevolg van de constante blootstelling aan angst en stress. Eenvijfde van de consulten is voor hoge bloeddruk, diabetes, long- en hart-en vaatziekten.

Ziekenhuizen

De toegang tot vooral de ziekenhuizen lijkt inmiddels te verbeteren. ‘Het gewapende personeel in en rond de medische voorzieningen in Osj is op 2 augustus weggehaald’, zegt landencoördinator Alexandre Baillat van Artsen Zonder Grenzen. "Hopelijk krijgen de mensen zo weer vertrouwen in de gezondheidszorg." Artsen zonder Grenzen ondersteunt waar nodig de medische voorzieningen met medicijnen, apparatuur en drinkwaterzuivering.

Psychische hulp

Daarnaast bieden psychologen van Artsen Zonder Grenzen psychische hulp aan de vele mensen die bij het geweld bijvoorbeeld familieleden hebben verloren of getuige zijn geweest van geweld. We trainen momenteel 42 counselors die in hun gemeenschappen de activiteiten kunnen overnemen. Ook hebben we op een aantal plaatsen medische apparatuur en medicijnen opgesteld om snel te kunnen reageren in geval van nieuw massaal geweld.