Sociale media

  • NL
Open the menu

Teams AZG komen aan in Mazar-i-Sharif en Taloqan


Deze avond om 19u lokale tijd (14u GMT) is een team van drie internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) aangekomen in Mazar-i-Sharif in Noord-Afghanistan, nadat ze de grens met Turkmenistan waren overgestoken. Ze hebben inmiddels contact opgenomen met het Afghaanse AZG-personeel in de stad, dat het medische werk heeft voortgezet nadat de internationale medewerkers kort na 11 september geëvacueerd werden. Het team zal nu de medische noden van de lokale bevolking evalueren, vooral in de ziekenhuizen en gezondheidscentra van Mazar, en in de ontheemdenkampen rond de stad. AZG maakt zich klaar om nog meer internationaal medisch personeel te sturen - vooral chirurgen - indien dit nodig blijkt.

Twee internationale teams zijn inmiddels ook aangekomen in Taloqan in Noord-Afghanistan, een stad die in handen was van de Taliban. Zij melden dat er nog steeds gewonden toestromen in het lokale ziekenhuis, als gevolg van de gevechten in de nabijgelegen provincie Kunduz. Maar ze zeggen ook dat de nationale AZG-staf veel van het medische werk in het gebied na 11 september heeft kunnen volhouden.
Gisteren kwam een ander AZG-team aan in Kaboel en begon er te werken. De organisatie hoopt bovendien morgen haar internationale aanwezigheid in de westelijke stad Herat te bewerkstelligen.
Al deze initiatieven gebeurden onafhankelijk van de oorlogvoerende partijen in Afghanistan. De teams keerden vrij terug om het medische werk verder te zetten bij die mensen die in het land het meest te lijden hebben.