Sociale media

  • NL
Open the menu

Tbilisi, een veilige haven voor de ontheemden


De AZG-noodhulpteams in Tbilisi verstrekken medische hulp aan mensen die gevlucht zijn voor de gevechten tussen Russen, Ossetiërs en Georgiërs in Zuid-Ossetië. Ze bieden vooral medische zorg op plaatsen waar mensen samen zijn ondergebracht, onder hen ook veel bejaarden.

Kalistine G. kan maar moeilijk wennen aan haar nieuwe omgeving. Deze 82-jarige Georgische is al verschillende dagen in Tbilisi, waar ze onderdak vond in een verlaten gebouw, het voormalige ministerie van financiën. Ze vond er vier familieleden terug en deelt nu een kantoorruimte met hen.
Nadat op 7 augustus hevige gevechten losbarstten in Zuid-Ossetië, wachtte ze tot de 17e om weg te gaan uit haar dorp Kourta, aan de rand van Tskhinvali, de hoofdstad van de opstandige provincie. Er bleven nog slechts vier bejaarde vrouwen achter in het gehucht, waar de meerderheid van de bevolking Georgisch is. Elke dag trokken familieleden en buren weg uit het gebied.
Drie dagen in een maïsveld
De kleindochter van Kalistine vluchtte op 8 augustus met de auto naar Tbilisi. Een van de haar schoondochters vertrok te voet op 12 augustus. Ze deed er twee dagen over om de stad Gori te bereiken, dertig kilometer verderop. Maar voor Kalistine was lopen uitgesloten. Ze ging naar Gori met de bus. “Drie dagen lang verstopte ik me in een maïsveld,” vertelt Kalistine. “Op een dag zat ik naast de weg en zag een bus aankomen.” Dus vertrok ze.

Er leven nu bijna 550 mensen, net als zij, in dit voormalige gebouw van het Georgische ministerie van financiën. Pas na enkele dagen kwam er hulp, sindsdien zijn er ook bedden. Op 14 augustus arriveerde een AZG-team. “Er was overal stof, maar enkele mensen zorgden voor een kamer waar we patiënten konden ontvangen,” zegt AZG-arts Nana Chiochvili. “De eerste twee dagen waren echt moeilijk, maar nu begint het te vlotter te verlopen.” Gezondheidsposten in de buurt sturen medisch personeel en medicijnen, uit een gevoel van nationale solidariteit.
Zorg voor chronisch zieken en materiële hulp
"Bij de eerste groep patiënten die AZG behandelde, waren lichtgewonden,” zegt dr. Chiochvili. “Ze waren geraakt door scherven, gewond aan de voeten, of gevallen tijdens hun vlucht.” De AZG-teams zien er nog steeds patiënten, alsook op een aantal andere opvangplaatsen voor ontheemden in Tbilisi. Tussen 14 en 22 augustus behandelden ze 497 patiënten in Tbilisi.

“De noden zijn veranderd,” zegt dr. Chiochvili. “We zien nu vooral patiënten met chronische ziekten - zoals hoge bloeddruk, diabetes en epilepsie - die hun behandeling moeten verder zetten. Er zijn ook patiënten die lijden aan slapeloosheid, uitputting, hoofdpijn of oncontroleerbaar bibberen…”. De gevechten tussen de Russische en Georgische troepen hielden slechts enkele dagen aan, maar deze patiënten zijn overweldigd door angst. Op korte termijn gaat een team van AZG-psychologen aan de slag gaan.

Om de materiële noden van de ontheemden te lenigen, verdeelden de AZG-teams 582 hygiënekits met daarin hulpgoederen als zeep, wasproducten, tandpasta en drinkbekers. Voor jonge kinderen hebben de teams 113 kits aan moeders gegeven met kussens en talkpoeder. Andere hulporganisaties proberen het waterprobleem aan te pakken. In het oude ministerie van financiën is op sommige verdiepingen geen water, noch functionerende toiletten.