Sudan weigert hulpverleners toegang tot problematisch vluchtelingenkamp
De uitzonderlijk slechte omstandigheden in het vluchtelingenkamp El Sereif bedreigen het leven van 15.000 mensen. Drinkbaar water is nauwelijks beschikbaar en er is een epidemie van hepatitis E uitgebroken. Toch ontzegt de Sudanese overheid een noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen de toegang tot het kamp.
El Sereif ligt in de Sudanese deelstaat Zuid-Darfur, niet ver van de lokale hoofdstad Nyala. In maart en april kwamen er nieuwe vluchtelingen toe, na gevechten in de regio ten zuidwesten van Nyala. Van deze golf vluchtelingen zijn sommige mensen alweer vertrokken, maar 4500 anderen zijn nog steeds in El Sereif. Hun levensomstandigheden zijn uitzonderlijk slecht.
Het stuk woestijn waar ze verblijven, beschikt niet over de basisvereisten om mensen in leven te kunnen houden. Vóór de nieuwe vluchtelingen toekwamen, moesten mensen in El Sereif het al stellen met minder dan 5 liter water per persoon per dag, hoewel het minimum voor noodsituaties op 15 liter ligt. De nieuwe vluchtelingen hebben nog minder water: onvoldoende om gezond te kunnen leven.
De meeste medische raadplegingen in de kliniek van Artsen Zonder Grenzen gebeuren dan ook voor aandoeningen als gevolg van de slechte leefomstandigheden en het gebruik van niet-drinkbaar water. “In mei hebben we een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de situatie in El Sereif potentieel catastrofaal is,” zegt Cyril Bertrand, die de hulpprojecten van Artsen Zonder Grenzen in Sudan coördineert. “Er is hoogdringend nood aan ervaren hulpverleners, die over de expertise beschikken om onmiddellijk levensreddende noodhulp te bieden.”
Bijzonder onrustwekkend is de uitbraak van hepatitis E, een ziekte die dodelijk kan zijn en zich via water verspreidt. Op 21 juni waren al 400 zieken gemeld. Met 4500 mensen die door gebrek aan drinkwater extreem kwetsbaar zijn voor de ziekte, vreest Artsen Zonder Grenzen dat dat aantal dramatisch zal stijgen als om de drinkwatervoorziening en het sanitair in het kamp niet heel snel verbeterd worden.
Maar het team dat Artsen Zonder Grenzen stuurde, kreeg geen toelating om naar El Sereif te gaan. “Ondanks gesprekken op het hoogste niveau, blijven hun reisvergunningen geblokkeerd,” zegt Cyril Bertrand. “We botsten al eerder op administratieve hindernissen, maar in het licht van de alarmerende situatie in El Seirif is het blokkeren van de reisvergunningen onbegrijpelijk. We vragen dat de overheid ons team zo snel mogelijk de toelating geeft om naar El Seirif te gaan, anders dreigen er mensen te sterven.”