Sociale media

  • NL
Open the menu

Succesvolle tentoonstelling “DRC: de noodtoestand duurt voort” in Kinshasa


Het lijden in beeld brengen van een bevolking die voor haar overleven vecht in een context van conflicten en noodsituaties, die maar blijven voortduren en door de rest van de wereld genegeerd worden. Dat is het doel dat AZG voor ogen had bij de organisatie van de fototentoonstelling “RDC: l’urgence continue” die van 12 tot 25 april in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo (DRC) werd gehouden.

De expositie presenteerde een selectie foto’s die genomen werden door de fotografen van het Amerikaanse agentschap “VII”. Zij bezochten de projecten van AZG in verschillende Congolese provincies tussen mei en augustus 2005. Het resultaat was een reeks aangrijpende realistische foto’s in zwart-wit of in kleur.
“De eindbalans van deze tentoonstelling is zeer positief”, verklaart coördinator Bart Vandeput. “Met een totaal van meer dan 1.000 bezoekers hebben we alle verwachtingen overtroffen. De helft van deze bezoekers waren vrouwen. Dat doet ons veel plezier.”

Debat en educatief programma

In de rand van deze tentoonstelling organiseerde AZG eveneens twee bijkomende activiteiten: een debat over fotografie met vakmensen uit de media en een educatief programma in samenwerking met de scholen van Kinshasa. Het debat bracht 65 deelnemers rond de tafel: journalisten, fotografen, universiteitsdocenten, artiesten en burgers rond het thema “Beeld van Congo door AZG en de media van de DRC”.
Op 24 en 25 april namen 18 scholen deel aan het educatieve programma. Verschillende leerlingen kwamen samen en brachten een geleid bezoek aan de tentoonstelling. AZG stelde eveneens een educatieve kit ter beschikking van elke school. Een dvd met een selectie foto’s met commentaar in het Lingala ligt ook in het vooruitzicht. Hun ontmoeting en het bezoek hebben veel reacties teweeggebracht bij de leerlingen, die op de proppen kwamen met voorstellen om acties te voeren.
Naar aanleiding van deze expositie wilde AZG de ernst van de humanitaire crisis die een groot deel van Congo blijft teisteren, in herinnering brengen. Bart Vandeput: “Op een ogenblik dat de DRC aan zijn heropbouw bezig is, is het noodzakelijk dat we onze ogen niet sluiten voor de onmiddellijke en dringende noden die het overgrote deel van de Congolese bevolking nog steeds treffen."
AZG organiseert deze tentoonstelling eveneens in de Verenigde Staten, Japan, Hongkong en in verschillende steden van Europa.