Sociale media

  • NL
Open the menu

Strijd tegen cholera in Arua


Sinds begin januari 2008 is AZG actief bij een uitbraak van cholera in het district Arua, in het noordwesten van Oeganda. In de stad Arua kregen 381 patiënten de diagnose van cholera. Zes van hen stierven tussen 11 februari en 16 maart. In de wijk Oli in de stad Arua ondersteunt AZG een cholerabehandelcentrum, in samenwerking met het Oegandese ministerie van Volksgezondheid.

Cholera veroorzaakt ernstige uitdroging, waardoor het lichaam van de patiënt over onvoldoende vocht beschikt om de vitale organen in werking te houden. Dit kan leiden tot het stoppen van de bloedsomloop,” zegt AZG-verpleegkundige Anna Hess. De patiënten worden behandeld met eenvoudige intraveneuze vloeistoffen, maar cholera kan snel evolueren. Snelle medische zorg is cruciaal om te overleven. “Wanneer patiënten niet tijdig komen, kan het sterftecijfer erg hoog oplopen,” voegt Hess eraan toe.

Het team ziet een groot aantal kinderen, waarvan er vele arriveren in kritieke toestand. “Hun moeders werken de hele dag en ze zijn alleen thuis met hun broer of zus. Wanneer hun moeder thuiskomt, vindt ze een heel ernstig ziek kind,” zegt Hess.

Cholera wordt overgedragen via water en is een inheemse ziekte in deze streek van Oeganda. Dit jaar is de epidemie echter ernstiger dan gewoonlijk, deels omwille van storingen in het waterdistributiesysteem van de stad als gevolg van stroomonderbrekingen. Normaal is er dagelijks gedurende 18 uur elektriciteit, terwijl Arua het in de maand februari moest doen met zes uur. Dit had ernstige gevolgen voor de pompcapaciteit van water.

Er was een beperkte toegang tot water, daarom gingen mensen op zoek naar water, voornamelijk in waterbronnen die niet veilig zijn,” zegt AZG-terreincoördinator Alfredo Gonzalez.

Momenteel werkt een logistiek AZG-team aan de uitbreiding van het aantal gratis en veilige drinkwaterpunten in Oli, waar het hoogste aantal choleragevallen werd geregistreerd. Het doel is om dagelijks 60.000 liter water te leveren aan 3000 mensen.  Het team zal ook zorgen voor drinkwater in twee andere zwaar getroffen wijken. AZG helpt ook met het chloreren van handpompen en verschillende stadswaterpompen in zwaar getroffen zones.

Een verpleegkundige van het mobiele AZG-team rijdt naar enkele gezondheidscentra in het district om te controleren of er nieuwe gevallen zijn en om materiaal en infuusvloeistoffen te leveren.

Dit zou geen dodelijke ziekte mogen zijn. Wanneer je vloeistof in je lichaam krijgt, herstel je,” zegt Gonzalez. “Maar soms beschikken deze gezondheidscentra niet over de vloeistoffen die ze aan hun patiënten moeten geven.

AZG werkt sinds 1980 in Oeganda.