Sociale media

  • NL
Open the menu

Start van eerste programma voor kosteloze aids-behandeling


Deze week lanceerden AZG en het regionale Gezondheidsbureau van Tigray het eerste programma voor kosteloze behandeling met antiretrovirale geneesmiddelen (ARV’s) van HIV/aids-patiënten in Ethiopië. Dertien patiënten in het 'Kahsay Abera' ziekenhuis van Humera kregen hun eerste geneesmiddelen toegediend.

Het nieuwe ARV-programma kadert in de verbintenis van de Ethiopische regering en AZG om de beschikbaarheid van de ARV-behandeling voor noodlijdende patiënten te verhogen. “We zijn bijzonder opgetogen met de start van dit deel van het programma. In nauwe samenwerking met de regionale en federale autoriteiten toonden we aan dat het mogelijk is om ARV’s naar Humera te brengen. We hopen het aantal begunstigden snel op te voeren en in Ethiopië een voorbeeld te stellen dat anderen zal aanmoedigen”, aldus Rik Nagelkerke, AZG-landverantwoordelijke in Ethiopië.
Ook in andere delen van Ethiopië zijn initiatieven begonnen voor de introductie van ARV’s, maar Humera is een afgelegen gebied met een relatief mobiele en kwetsbare bevolking voor wie de in de steden beschikbare behandeling ontoegankelijk en onbetaalbaar is. Door de aanwezigheid van veel alleenstaande mannen zoals migrantenarbeiders die veel sekswerkers aantrekken, heeft Humera een aantal risicogroepen. Er wordt gewerkt aan een weg naar Noord-Soedan, waardoor een HIV/aids-corridor zou kunnen ontstaan naar het oosten van de regio Tigray. Bovendien is Humera een laaggelegen gebied waar tropische ziekten als kala azar kunnen leiden tot complexe co-infecties met HIV/aids.
ARV’s zijn succesvol gebleken voor het vertragen van de effecten van aids en soms zelfs het volledig wegnemen van ervan. De patiënt kan opnieuw een normaal leven leiden, blijven werken en functioneren binnen de samenleving en de familie. De lancering van het ARV-programma ging zaterdagavond gepaard met een diner in Humera in de noordwestelijke uithoek van Ethiopië. Kindu, de eerste patiënt die sinds 9 januari een ARV-behandeling krijgt, vertelde er hoe ziek en bedlegerig hij 17 dagen geleden nog was en hoe hij na de start van de behandeling snel zijn eetlust terugkreeg.
Een ARV-behandeling vereist intensieve follow-up en ondersteuning. Het programma in Humera zal in een eerste fase beperkt zijn tot patiënten die in het district wonen en die geselecteerd werden op basis van de dringendheid van de behandeling. Voorts worden als criteria gehanteerd hun begripsvermogen en de capaciteit om de medische instructies te volgen. Vóór de behandeling doorliepen de patiënten een lange voorbereidingsperiode. De selectie wordt uitgevoerd door een panel met vertegenwoordigers van het Gezondheidsbureau, een plaatselijke patiëntenhulpgroep, een plaatselijke vrouwenvereniging en AZG.
AZG is van oordeel dat de aids-behandeling in Afrika moet versneld worden. AZG beheert reeds succesvolle ARV-programma’s in Congo, Malawi, Kenia, Zuid-Afrika, Oeganda, Zimbabwe, Mozambique, Burundi en Burkina Faso. In Ethiopië, waar de epidemie enorme proporties heeft aangenomen, kan een grootschalige ARV-behandeling het verschil maken. De VN schat dat in Ethiopië wekelijks 5.000 mensen besmet geraken. Het aantal besmette personen is opgelopen tot 3 miljoen.
Naast het nieuwe ARV-behandelingsprogramma, ondersteunt AZG het ziekenhuis van Humera met raadplegingen en tests, het beheer van seksueel overdraagbare infecties, behandeling van opportunistische infecties bij aids-patiënten, een voedingsprogramma voor aids-patiënten die het ziekenhuis bezoeken, een programma voor preventieve sensibilisering rond HIV/aids en een programma voor de behandeling van kala azar. AZG hoopt in Ethiopië zo snel mogelijk van start te kunnen gaan met meer ARV-behandelingsprogramma’s.