Sociale media

  • NL
Open the menu

Sri Lanka: noodhospitaal bij Vavuniya van start


AZG heeft een veldhospitaal opgezet voor vluchtelingen in het noorden van Sri Lanka. Het is het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor de 269.000 mensen uit het voormalige conflictgebied, die bij de stad Vavuniya op Manik Farm verblijven.

De situatie van de vluchtelingen in de ziekenhuizen en de kampen in het district Vavuniya blijft erg zorgelijk.
Het tijdelijke ziekenhuis biedt sinds 26 mei 24 uur per dag chirurgische zorg voor spoedgevallen. Momenteel voert een chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen zes tot tien operaties per dag uit. Daarbij gaat het vooral om vervolgoperaties bij mensen met ernstige verwondingen.

Medische hulp vertraagd

"De patiënten worden doorgestuurd door de medische posten van de overheid in Manik Farm," zegt Severine Ramon, de coördinator van het veldhospitaal. "In de eerste week hebben we meer dan 100 patiënten opgenomen, vooral met geïnfecteerde wonden en uitdroging als gevolg van diarree. Er waren ook een aantal kinderen bij met ernstige luchtweginfecties. De beperkte toegang tot de kampen die we op dit moment hebben, vertraagt onze medische hulp voor de ontheemden."
De teams werken behalve in het noodhospitaal ook in drie overheidsziekenhuizen, zij aan zij met de medische staf daar.

Honderd verzorgers

Eén van die ziekenhuizen is dat van de stad Vavuniya, waar het aantal patiënten meer dan drie keer zoveel is als de capaciteit van 450 bedden. Het team van Artsen Zonder Grenzen heeft een verbandstation vlakbij de verpleegafdelingen opgezet, waar het team per dag zo’n zestig verbanden aanlegt of verschoont. Honderd verzorgers geven de patiënten eten, wassen ze en helpen hen bij het toiletbezoek als dat nodig is.
Tientallen mensen zijn uit het Vavuniya ziekenhuis doorverwezen naar het vlakbij gelegen ayurvedische ziekenhuis in Pampaimadu. Daar krijgen ze postoperatieve zorg, waaronder fysiotherapie. In het ziekenhuis is een operatiekamertje ingericht voor kleine chirurgische ingrepen.