Sociale media

  • NL
Open the menu

Sri Lanka: Duizenden nieuwe vluchtelingen naar Vavuniya


Een enorm aantal van 50.000 vluchtelingen is sinds vrijdag 16 mei aangekomen in het district Vavuniya, noordelijk Sri Lanka.

Ze komen uit het gebied waar werd gevochten tussen Tamil rebellen en het Srilankaanse leger. De mensen zijn getraumatiseerd en uitgeput en honderden zijn gewond. Nog eens duizenden anderen worden in de komende dagen verwacht.
"Hoewel we het aantal medewerkers hebben uitgebreid, zijn onze teams overweldigd door de enorme en plotselinge toestroom," zegt operationeel manager van Artsen zonder Grenzen Katrien Coppens.
Sinds zaterdag doen teams van Artsen Zonder Grenzen samen met die van het ministerie van Volksgezondheid bij de belangrijkste toegang tot Vavuniya de ‘triage’. Dat is de selectie van de zwaarst gewonden voor doorverwijzing naar het ziekenhuis. Verder stabiliseren ze de patiënten ook en geven ze een eerste behandeling ter plekke. Per dag komen hier gemiddeld 10.000 mensen aan.
Artsen Zonder Grenzen behandelt zo’n 200 van de zwaarst gewonden en zieken. Ongeveer een derde van hen wordt daarna overgebracht naar het ziekenhuis in Vavuniya. De minder urgente patiënten gaan naar de opvangkampen, waar medische zorg van de overheid is.
"De triage is erg moeilijk. Om de zwaarst gewonden en zieken voorrang te kunnen geven, kunnen veel patiënten die zorg nodig hebben gewoonweg niet meteen een behandeling krijgen," zegt Coppens.
"Er zijn nu 1.900 patiënten opgenomen in het ziekenhuis van Vavuniya, dat maar 450 bedden telt," zegt Coppens. "Velen van hen liggen op matrassen op de vloer en in de gangen. In de afgelopen twee weken was er een geleidelijke afname van het aantal patiënten dat naar het ziekenhuis kwam, maar dat was alleen maar de stilte voor de storm."
Artsen Zonder Grenzen zorgt voor aanvullende voeding voor de ontheemden die in de kampen in Zone 4 en Manik Farm aankomen. Tot gisternacht waren daar 23.000 nieuwe ontheemden sinds het weekend aangekomen en er worden er nog veel meer verwacht.
Artsen Zonder Grenzen is bezig een noodhospitaal op te zetten in Manik Farm, met een capaciteit van 100 bedden. De organisatie ondersteunt ook het staatsziekenhuis in Pampaimadu.