Sociale media

  • NL
Open the menu

Sri Lanka: burgers blijven lijden onder geweld


Tienduizenden mensen zitten nog steeds gevangen in het geweld. In het district Vavuniya alleen zijn er 200.000 vluchtelingen. Teams van Artsen Zonder Grenzen verlenen chirurgische hulp in het ziekenhuis van Vavuniya. In vluchtelingenkampen van Vavuniya en Manik Farm verdelen ze hulpgoederen.

Artsen Zonder Grenzen heeft een overeenkomst getekend met de Sri Lankaanse overheid om een noodveldhopsitaal op te zetten. Dat zal als referentieziekenhuis dienen voor de 120.000 vluchtelingen van Marnik Farm. De organisatie heeft ook een overeenkomst gesloten om postoperatieve zorgen te kunnen verlenen in het ziekenhuis in Paimpamadhu Ayurvedic.
Het aantal gewonden dat rechtstreeks uit de conlictzone naar het ziekenhuis van Vavuniya komt is drastisch gedaald, tot amper 16 de voorbije week. Dat komt omdat er minder mensen het gebied kunnen verlaten. Wie daar toch in slaagt, wordt naar andere ziekenhuizen overgebracht, of rechtstreeks naar de vluchtelingenkampen. Het aantal patiënten dat uit de kampen van Vavuniya komt is dan weer gestegen: in totaal werden de voorbije week 1.179 zieken en gewonden uit de vluchtelingenkampen opgenomen.
Het chirurgische team van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis van Vavuniya telt nu drie chirurgen en één chirurgisch verpleegkundige. Samen met personeel van het Ministerie van Volksgezondheid werden de voorbije week 212 operaties uitgevoerd. De meeste daarvan waren in verband met geïnfecteerde wondes, amputaties die verdere chirurgie vereisten, huidtransplantaties en occasioneel reconstructieve chirurgie.
84 verzorgers van Artsen Zonder Grenzen helpen patiënten de klok rond met basisbehoeftes als naar het toilet gaan, eten, aankleden en wondzorg. Ze bezoeken dagelijks alle afdeling en verdelen, afhankelijk van de nood van de patiënt, hulpgoederen zoals zeilen, reistassen, flessen en kleren.
De komende dagen zal een team in het ziekenhuis van Paimpamadhu Ayurvedic beginnen met postoperatieve zorgen, zoals kleine chirurgische ingrepen, wondverzorging en kinesietherapie. Patiënten uit het ziekenhuis van Vavunyia kunnen dan naar daar overgebracht worden.