Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: AZG vangt gewonde vrouwen en kinderen op na beschietingen


AZG heeft in de wijk Daynile in Mogadishu, Somalië, 89 gewonden opgenomen in haar ziekenhuis. De gewonden vielen tussen 29 januari en 2 februari bij gevechten in de stad. 66 van hen waren vrouwen en kinderen.

‘Het grote aantal gewonde vrouwen en kinderen dat in 72 uur naar ons ziekenhuis kwam, wijst erop dat er geen rekening is gehouden met de veiligheid van burgers’, zegt Axelle de la Motte St. Pierre, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Somalië.
‘De situatie in Mogadishu is ongelofelijk complex en alle partijen hebben schuld aan het hoge aantal doden en gewonden, maar willekeurige beschietingen van dichtbevolkte gebieden zijn onaanvaardbaar.’
In 2009 nam Artsen zonder Grenzen in het Daynile ziekenhuis 1.137 mensen op die gewond waren geraakt bij explosies. Bij de helft van die gewonden ging het om vrouwen en kinderen jonger dan 14 jaar.
Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen, waaronder de Overgangsregering, de vredesmacht AMISOM van de Afrikaanse Unie en de gewapende oppositie alles te doen om doden onder de burgerbevolking zoveel mogelijk te voorkomen.
In verband met haar neutraliteit en onafhankelijkheid financiert Artsen zonder Grenzen haar werk in Somalië geheel uit donaties van het publiek.