Sociale media

  • NL
Open the menu

Soedan: duizenden mensen op de vlucht na gevechten in Darfur


In Noord-Darfur, Sudan, zijn de gevechten tussen regeringsleger en oppositiegroepen opnieuw opgelaaid. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp in de vluchtelingenkampen in Shangil Tobaya, Dar Alsalam en Tabit.

'Mensen moesten plots vluchten. Ze kwamen aan met niet meer dan de kleren aan hun lijf. Met hun kleding en wat gras probeerden ze onderkomens voor zichzelf te maken en beschutting te vinden voor de koude nachten. Artsen Zonder Grenzen deelt plastic zeilen, dekens, matten, zeep en jerrycans uit om mensen te helpen in hun basisbehoeften te voorzien,' zegt Cristina Falconi, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Gewelddadige botsingen

De recente gevechten in Shangil Tobaya zijn de laatste van een reeks zeer gewelddadige botsingen van sinds half december. Hierbij lag een overheidsziekenhuis, ondersteund door Artsen Zonder Grenzen, in het kruisvuur. Patiënten en personeel moesten het ziekenhuis ontvluchten. Veel vluchtelingen bevinden zich in kampen in de buurt van het stadje Shangil Tobaya.
Hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen hebben de nieuwkomers medische zorg geboden. Het team heeft een kliniek opgezet in een van de kampen. Per dag verrichten zij gemiddeld 100 medische raadplegingen. Ook heeft het team hulpvoeding uitgedeeld aan 4.000 kinderen onder de 5 jaar.

Vaccinaties en kook- en wasspullen

Daarnaast ondersteunen de teams een vaccinatiecampagne, gesponsord door UNICEF, in samenwerking met de lokale overheid. De vaccinatie richt zich op 3.000 kinderen en 200 zwangere vrouwen in en rond Shangil Tobaya. Een kleine groep mensen, meer dan 500 gezinnen, zocht toevlucht in de omgeving van Tabit, ten noorden van Shangil Tobaya. Artsen Zonder Grenzen heeft kits met kook- en wasspullen uitgedeeld aan deze groep.
Ook in Zuid-Darfur wordt er gevochten. Duizenden gezinnen zijn op de vlucht. Artsen Zonder Grenzen heeft de noden onderzocht van honderden gezinnen die naar Shaeria gevlucht zijn. Teams zullen daar een programma voor hulp bij ondervoeding opstarten, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

Artsen Zonder Grenzen in Darfur

In maart 2009 kregen Artsen Zonder Grenzen Nederland en Frankrijk van de Sudanese overheid het bevel alle activiteiten in Darfur te staken. De Belgische, Spaanse en Zwitserse takken zetten voorlopig hun projecten voort. Zij bieden primaire en secondaire gezondheidszorg, inclusief kindergeneeskunde en reproductieve gezondheidszorg, in Kaguro, Dar Zaghawa, Tawila en Shangil Tobaya.