Sociale media

  • NL
Open the menu

Soedan: AZG verzorgt gewonden na dodelijk geweld in Noord-Darfoer


Na het dodelijke geweld op markt van Tabarat verleende AZG medische noodhulp aan 46 gewonden, onder wie 1 kind.

“Na het incident bereikten 46 mensen onze gezondheidscentra. Velen hadden ernstige schotwonden”, zegt Alessandro Tuzza, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan.
“Honderden families hbben alles achtergelaten en zijn het gebied ontvlucht. Zij hebben dringend hulp nodig. Ze hebben geen onderdak, terwijl het op dit moment het regenseizoen is in Darfoer.”
Sinds het incident zijn 520 families vluchtelingen uit Tarabat aangekomen in Tawila. Om hen met de eerste noden te helpen, voorziet Artsen Zonder Grenzen zuiver drinkwater en hulpgoederen, zoals plastic zeilen, touwen, dekens, zeep en jerrycans.
Daarnaast ondersteunt een raadgever van Artsen Zonder Grenzen de families om hen te helpen omgaan met de angst en het verlies, en hen te informeren over de beschikbare hulpverlening in het gezondheidscentrum.
Sinds begin september hebben teams van Artsen Zonder Grenzen 41 patiënten in het gezondheidscentrum van de stad Tawila en 5 patiënten in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de stad Kaguro verzorgd.
Vijftien van de zwaarst gewonden werden overgebracht naar het opleidingsziekenhuis in Al-Fashir, de hoofdstad van Noord-Darfoer. Dat ziekenhuis kreeg ook extra medicatie kreeg van Artsen Zonder Grenzen om de gewonden te behandelen.
Artsen Zonder Grenzen trad  dit jaar in Soedan al op bij verschillende noodsituaties. In augustus zette Artsen Zonder Grenzen een nieuw ziekenhuis op in Pagil (in de staat Jonglei), om het alarmerend snel stijgende aantal patiënten met kala azar (zwarte koorts) te kunnen opvangen.
Na de overstromingen in de Rodezeestaat in juli, verdeelde Artsen Zonder Grenzen hulpgoederen en voedsel aan de getroffen families. Na demonstraties van mei in El-Fashir die een gewelddadige afloop kenden, ondersteunde Artsen Zonder Grenzen de spoedafdeling en het operatiekwartier van het opleidingsziekenhuis en schonk het extra medicatie.

Op dit moment werkt Artsen Zonder Grenzen op verschillende plaatsen in Noord-Darfoer. In Kaguro beheert Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis, in Shangil Tobaya, Twaila en Dar Zaghawa wordt voorzien in een breed gamma aan gezondheidsdiensten via verschillende netwerken.
Daarnaast staat Artsen Zonder Grenzen klaar om hulp te verlenen in noodsituaties. Artsen Zonder Grenzen opende haar eerste project in Darfoer in 1985 en is sinds 2004 onafgebroken aanwezig in de regio.