Sociale media

  • NL
Open the menu

Snel meer hulp voor vluchtelingen Kirgizië


15 medische en niet-medische medewerkers van AZG arriveren in de komende dagen in het crisisgebied.

Volgens planning landt morgen, zaterdag 19 juni, een vliegtuig met 30 ton medische en andere noodhulpgoederen en een ambulance in de zwaar getroffen stad Osj.
“Onze medische teams in de steden Osj en Jalalabad rapporteren nog steeds veel spanning in de steden”, zegt Alexandre Baillat, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Kirgizië. “Op woensdag bood ons team in Jalalabad medische zorg aan veertig gewonden die vast zaten in één van de wijken.”

Ziekenhuizen

De belangrijkste ziekenhuizen van die stad zijn nog volledig in bedrijf, maar de medische voorzieningen in de buitenwijken hebben ondersteuning nodig. Artsen Zonder Grenzen heeft het belangrijkste regionale ziekenhuis ondersteund met verbandmiddelen, medicijnen en andere medische goederen. Medicijnen en Eerste Hulp-kits zijn gedoneerd aan een gezondheidscentrum in Jalalabad.
“We richten ons ook op het bereiken van gemeenschappen die geen toegang hebben tot gezondheidszorg of in gebrekkige omstandigheden leven nadat ze hun huis moesten ontvluchten. Veel van de gewonden zijn te bang om naar een ziekenhuis te gaan”, zegt Baillat.

Hulpgoederen

Op 18 juni bereikte een team een dorp bij de grens met Oezbekistan, waar 8.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht. Volgens het team hebben deze mensen “bijna alles nodig, van dekens, emmers, kooksets tot tenten…” Morgen, 19 juni, zal een vrachtwagen van Artsen Zonder Grenzen vanuit de hoofdstad Bisjkek naar Jalalabad rijden met een aantal van deze goederen voor 500 families.
In deze zending zitten ook medisch en hygiënisch materiaal. Ook morgen zal een team een ander dorp bezoeken waar volgens berichten 6.000 mensen naartoe zijn gevlucht. De meesten van hen zouden vrouwen en kinderen zijn.

Psychologische steun

75.000 mensen zijn gevlucht naar de regio Andijan in Oezbekistan, waar de autoriteiten kampen hebben opgezet. Artsen Zonder Grenzen heeft ook in die regio een team. “De gewonden krijgen goede zorg, maar er is veel behoefte aan psychologische steun”, zegt Alex Telnov, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Oezbekistan.
“Veel vluchtelingen zijn getuige geweest van moord, geweld tegen hun familie en doelgerichte verwoesting van hun huizen. De autoriteiten hebben vijf mobiele teams van psychologen/begeleiders ingezet. Een specialist van Artsen Zonder Grenzen op het gebied van psychosociale zorg traint deze mensen in het bijstaan van vluchtelingen met posttraumatische stress.”

Water en sanitair

Samen met andere internationale hulporganisaties verkent Artsen Zonder Grenzen de noden van de bevolking in Oezbekistan. Onze teams hebben twee vrachtwagenladingen matrassen, dekens en hygiënische materialen naar Andijan gestuurd.
Meer vrachtwagens zullen volgen om in de noden van de mensen te voorzien die nog geen hulp hebben gehad. Een team van water- en sanitaire specialisten komt volgende week aan om de regering bij te staan in de vluchtelingenkampen.