Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie voor Haïtianen in Gonaïves blijft moeilijk


Vijftien dagen na de overstromingen die de stad Gonaïves in Haïti troffen, blijft de situatie dramatisch voor tienduizenden mensen. Grote delen van de stad staan nog steeds onder water en zijn bedekt met een laag modder. Huizen zijn vernield en de vluchtelingencentra zitten vol met mensen die tot nog toe nog geen enkele hulp ontvingen.

De dagelijkse prioriteiten voor de bevolking zijn het opruimen van de modder, voedsel en drinkwater zoeken en het vrijmaken van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Lijken worden door het stadspersoneel opgeruimd. “De mensen die de lijken uit de modder moeten graven, zitten er fysiek onderdoor. Ze zijn misselijk en lijden aan hart- en huidkwalen. Net als de rest van de bevolking hebben zij een zwaar mentaal trauma opgelopen”, zegt Ilse Casteels, psychologe voor Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Gonaïves.
Naast de geestelijke gezondheidsproblemen, komen mensen bij AZG vooral langs met snijwonden en infecties als gevolg van de modder en het stilstaande water. Het gezondheidscentrum van AZG in Raboteau verstrekt momenteel medische zorg aan een erg hoog tempo: 500 patiënten per dag. Vorige vrijdag kwamen er zelfs 700 mensen voor een consultatie naar het AZG-gezondheidscentrum. Het medisch team daar bestaat uit vijf artsen, vijf verpleegkundigen en drie psychologen, plus zes Cubaanse medische specialisten die samen met AZG werken. De kraamafdeling is geopend en eind vorige week werden hier vier bevallingen gedaan.
Sommige patiënten komen uit andere delen van de stad hier naartoe. “Ook al is Raboteau ver weg, ik moest wel komen want ik was er echt slecht aan toe”, aldus een 28-jarige patiënt van AZG die aan een huidziekte lijdt. “In het vluchtelingencentrum waar ik momenteel verblijf, is er geen dokter aanwezig en geen enkele hulpvoorziening.”
Volgens Silvien Auerbach, landverantwoordelijke van AZG in Haïti, zijn nog andere medische organisaties actief in de stad zelf. “Hoewel hiermee niet aan alle medische noden wordt tegemoet gekomen, verbetert de situatie toch stilaan. Maar we merken dat er nog heel wat te doen valt voor de mensen die buiten de stad leven”, aldus Auerbach.