Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie en activiteiten van AZG


Meer dan een maand nadat in Kenia de Party of National Unity en de Orange Democratic Movement een akkoord sloten om de macht te delen, is de samenstelling van het kabinet een feit. De afgelopen weken is de veiligheidssituatie in grote delen van het land sterk verbeterd. De AZG-teams willen dan ook hun activiteiten op sommige plaatsen gaan afbouwen. Omdat het regenseizoen voor de deur staat en duizenden mensen nog steeds in ontheemdenkampen wonen en nog niet naar huis kunnen of willen, zal het medische en logistieke AZG-personeel hulp blijven bieden aan slachtoffers van het geweld en HIV/aids, tuberculose en kala azar behandelen en verzorgen tijdens langetermijnprojecten in het hele land.

De mensen willen naar huis gaan, maar meestal zijn ze er nog niet klaar voor. Ze zijn nog altijd bang en tenzij heel wat meer steun en veiligheid wordt geboden, zullen veel bewoners in deze kampen blijven.
Donna Canali, Projectcoördinator, Eldoret

Precieze cijfers zijn er niet, maar er wonen alleszins tienduizenden mensen in ontheemdenkampen in het hele land. De meesten sloegen op de vlucht voor het geweld na de betwiste verkiezingen in december 2007. Sommigen sloegen eerder op de vlucht voor de gronddisputen en gewelddaden tussen verschillende groeperingen.
In Eldoret en het district Molo (provincie Rift Valley) bezoeken mobiele AZG-teams meer dan 30 verschillende dorpen. Daar behandelen ze klachten als infecties van de bovenste luchtwegen, parasieten in het spijsverteringsstelsel, huidaandoeningen en conjunctivitis.
In de buurt van Kitale, ook in Rift Valley, heeft AZG de tenten die eind januari in het kamp Endebess werden opgezet, vervangen door 800 stevige onderkomens. Er wonen heel wat mensen in het kamp en de nieuwe tenten bieden een veel betere bescherming dan het plastic dat eerst als tijdelijke bescherming dienst deed. Medische activiteiten zoals een gezondheidscentrum, een netwerk van gemeenschapswerkers, een gezondheidscentrum voor vrouwen en psychische bijstand, blijven behouden in het kamp waar naar schatting zo'n 8.500 mensen wonen.

Reageren op de veranderende situatie

Omdat de meeste faciliteiten van het ministerie van Volksgezondheid in Kenia normaal functioneren, zal AZG de komende weken de activiteiten op sommige plaatsen afbouwen. Maar omdat het regenseizoen begint en er al enkele gevallen van cholera gemeld zijn, blijven de teams de situatie controleren zodat ze kunnen reageren indien nodig. Een klein AZG-team beoordeelt de situatie in het district Marsabit (Oostelijke provincie) waar een combinatie van de politieke crisis na de verkiezingen, gevechten tussen verschillende groeperingen, een tekort aan en het uitblijven van hulp leidde tot bezorgdheid over de voedselveiligheid.

Slachtoffers van geweld behandelen

In grote delen van het land is de rust teruggekeerd, maar niet in de regio Mount Elgon in het westen van Kenia, nabij de grens met Oeganda. Hier zijn de gronddisputen en het etnische geweld overgeslagen naar delen van het nabij gelegen district Trans Nzoia. In maart werd het Keniaanse leger ingezet in een poging het geweld in de regio te stoppen en de betrokken milities aan te pakken. Sindsdien is het aantal gewonde burgers sterk gestegen. Tussen 10 maart en 14 april behandelde AZG 252 slachtoffers van opzettelijk geweld.

Hoewel het geweld in de sloppenwijken van Nairobi sterk is geluwd, krijgt de eerste hulppost die AZG oprichtte in Mathare nog dagelijks patiënten over de vloer. In maart behandelden medische teams 14 directe slachtoffers van geweld en verzorgden ze ook nog eens 275 patiënten.

Behandeling van HIV/aids, tbc en Kala Azar

In Nairobi, Busia en Homa Bay behandelt AZG HIV/aids en tuberculose bij duizenden patiënten. In Kacheliba, nabij de grens met Oeganda, behandelt AZG mensen die besmet zijn met viscerale leishmaniasis, ook bekend als kala azar.