Sociale media

  • NL
Open the menu

Rwanda - Goma (Oost-DRC): AZG reeds volop actief na vulkaanuitbarsting - AZG roept op tot steun


Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft vanuit Kigali noodhulp naar de Rwandese stad Gysenyi gestuurd. Het gaat vooral om medische voorraden, beschuttings- en watersanitatiemateriaal. Internationale AZG-medewerkers zijn momenteel reeds aan het werk in Gysenyi om bijstand te bieden aan de mensen die Goma zijn ontvlucht na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo. Een bijkomende ploeg is vandaag vanuit Brussel vertrokken om het team te versterken.

Het AZG-team heeft watercontainers geïnstalleerd op de weg tussen Gysenyi en Ruhengeri, waarlangs tal van vluchtelingen zich verplaatsen. Verder zal de organisatie werken in twee voormalige vluchtelingenkampen aan de rand van Gysenyi - in Mudende en Nkamira - waar tienduizenden vluchtelingen kunnen worden opgevangen. De organisatie zal er ondermeer instaan voor gezondheidszorg, sanitatie en waterzuivering.
De AZG-noodhulp voorziet vooral in medische verzorging, beschutting en waterzuivering voor de vluchtelingen. De teams ter plaatse volgen de situatie intussen op de voet zodat er zo snel mogelijk kan worden ingegrepen als er ziekten uitbreken. Zo zijn reeds twee gevallen van mazelen vastgesteld in Nyundo. Het AZG-team plant een vaccinatiecampagne.
De situatie ter plaatse blijft intussen verward. Er zijn nog steeds aardbevingen voelbaar waardoor de bevolking verkiest in Gysenyi te blijven. Voor AZG zullen er de komende weken in totaal 15 internationale en 50 nationale medewerkers actief zijn.
De huidige natuurramp is een extra beproeving voor de bevolking van Oost-DRC die reeds jarenlang te kampen heeft met tal van humanitaire problemen. Honger, gebrek aan medische verzorging, epidemieën en gedwongen verplaatsingen zijn terugkerende problemen in de door oorlog verscheurde provincies.
AZG heeft meerdere programma's in Oost-Congo. Zo staat ze in voor de ondersteuning van basisgezondheidszorg- en voedselprogramma's, bestrijdt ze epidemieën en heeft ze een preventie- en behandelingsprogramma voor HIV- en aidspatiënten. Ook in Rwanda is de organisatie actief en heeft ze aanzienlijke noodstocks. Net daardoor was AZG in staat om onmiddellijk te reageren op de plotse noodsituatie.