Sociale media

  • NL
Open the menu

Rust teruggekeerd in de Boliviaanse hoofdstad


“Het is momenteel erg rustig”, aldus AZG-landverantwoordelijke Silvia Moriana toen ze vrijdagavond voedsel en geneesmiddelen bracht naar ‘Hospital des Clinicas’, een complex van zes gebouwen in het centrum van La Paz, Bolivia. “De mensen wachten af om te zien wat er gebeurt.”

Het zeskoppige AZG-team, onder wie twee artsen en een verpleegster, bevoorraadde het grootste ziekenhuis van de Boliviaanse hoofdstad nadat een week van gewelddadig treffen tussen het leger en tienduizenden betogers tientallen doden eiste en het land verlamde. Gehoopt werd dat een grotere crisis zou kunnen worden afgewend toen Gonzalo Sanchez de Lozada bereid was om af te treden als president van het armste land van Zuid-Amerika.
In de hoofdstad wordt al sinds begin oktober geprotesteerd tegen een regeringsplan om de gigantische aardgasreserves uit te voeren. Velen eisen in dit verarmde land ook hogere lonen, een landhervorming en een terugtrekking uit de Amerikaanse Vrijhandelszone.
“Het ergste begon afgelopen zaterdagavond”, aldus de 30-jarige Moriana. “We gingen naar het ‘Hospital des Clinicas’ en zagen dat de ziekenwagens geen geneesmiddelen meer hadden, dus gaven ze hun een paar basiskits en wilden we een bijkomende voorraad kopen.” Die avond verenigde AZG zich samen met nationale en internationale organisaties in een noodcomité, zodat de gezondheidsdiensten tijdens het tumult toch konden blijven werken voor de 800.000 inwoners van de stad.
Toen de onrust toenam, begonnen de ziekenhuizen te kampen met ernstige tekorten aan voedsel, medisch materiaal, geneesmiddelen en zuurstof. Er werd ook gemeld dat ambulances verhinderd werden om mensen met kogelwonden te bereiken. Op vrijdag landde er noodmateriaal van het Internationale Comité van het Rode Kruis in het nabijgelegen El Alto.
AZG zal de toestand in het ‘Hospital des Clinicas’ op de voet blijven volgen en voedsel en kleren blijven uitdelen aan de naar schatting 250 mensen die hun toevlucht hebben gezocht in de grootste busterminal van de stad.
“Als alles rustig blijft, zullen er geen grote problemen zijn”, aldus Moriana.
AZG is al sinds 1986 actief in Bolivia. Momenteel verblijven er zeven internationale medewerkers in het land. Ze werken in een gezondheidscentrum voor moeders en kinderen in El Alto en in een centrum voor de preventie en behandeling van de ziekte van Chagas in het zuiden van het land.