Sociale media

  • NL
Open the menu

Russische onderzoekers verzekeren AZG dat Arjan Erkel in leven is


Negen maanden na de ontvoering van Arjan Erkel, Hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in de Noord-Kaukasus, hebben Russische onderzoekers AZG verzekerd dat Arjan Erkel in leven is. Waar hij gevangen wordt gehouden, wie hem heeft ontvoerd en om welke reden blijft echter onduidelijk, wat ondraaglijk is voor zowel Arjans familie als AZG.

"Onlangs hebben we een aantal ontmoetingen gehad met Dagestani en Russische ambtenaren die werken aan Arjans zaak," aldus dokter Morten Rostrup, internationaal voorzitter van AZG. "Zij hebben AZG bevestigd dat volgens hun onderzoek Arjan in leven is. Aangezien ze echter niet weten waar hij is, kunnen ze uiteraard geen enkele garantie over zijn veiligheid geven. In het belang van Arjan moet snel beslissende vooruitgang worden geboekt in deze zaak. Daarom doen we opnieuw een oproep aan president Poetin om al zijn machten te gebruiken om deze zaak tot een positief einde te brengen."
Arjan Erkel (33) werd op 12 augustus 2002 door drie gewapende mannen ontvoerd in Makhachkala, de hoofdstad van de Federale Republiek Dagestan.
Tot nu toe zijn onderzoekers er niet in geslaagd de locatie van Arjan of de reden van zijn gevangenhouding te ontdekken. AZG gelooft dat alleen de sterke politieke wil van de hoogste Russische autoriteiten kan leiden tot de veilige vrijlating van Arjan. Desondanks zijn de herhaalde verzoeken van AZG voor een ontmoeting met de presidentiële administratie om deze zaak te bespreken, afgewezen.
"President Vladimir Poetin zou alles moeten doen wat in zijn macht ligt voor de vrijlating van Arjan. Totdat Arjan wordt bevrijd, hebben we weinig reden om te geloven dat het Kremlin de humanitaire waarden werkelijk onderschrijft en humanitaire hulp wil verlenen aan de Noord-Kaukasus," aldus nog dokter Morten Rostrup.
Op dit moment is Arjan Erkel de enige buitenlandse hulpverlener die nog steeds is gekidnapt in de Kaukasus. Zolang hij niet wordt vrijgelaten, wordt ook het humanitaire ideaal in de Russische federatie gefnuikt. Helaas is de zaak van Arjan niet de enige in deze regio: al maanden lang is de humanitaire gemeenschap het doelwit van bedreigingen en herhaalde ontvoeringen. Alleen al in 2002 zijn er vier hulpverleners gegijzeld.
"Het kidnappen van burgers, waaronder de ontvoering van hulpverleners, is een zware misdaad. In het laatste geval wordt niet alleen de lichamelijke en geestelijke integriteit geschonden van een persoon die zich wilde inzetten voor de slachtoffers van een gewapend conflict, maar ook wordt het humanitaire werk verlamd door de vrees voor verdere daden van agressie. Opnieuw moet de burgerbevolking de prijs betalen. Zolang een klimaat van terreur heerst in de Kaukasus, is het een illusie dat het menselijk lijden er doeltreffend kan worden bestreden," besluit Rostrup.
Totdat Arjan wordt vrijgelaten, zal AZG handtekeningen blijven verzamelen om van de Russische autoriteiten te eisen dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen en zorgen voor zijn vrijlating.