Rampen in Oost-Azië: Teams AZG bereiken geïsoleerde gebieden
Verschillende teams van Artsen Zonder Grenzen hebben geïsoleerde gebieden in Oost-Azië kunnen bereiken, die door verschillende natuurrampen getroffen zijn. Meer dan zestig medewerkers van Artsen Zonder Grenzen – waaronder chirurgen, verpleegkundigen, logistieke medewerkers en anderen – maken op dit moment deel uit van de lokale en internationale hulp op de Filippijnen, in Indonesië en de Samoa-eilanden in de Stille Oceaan. Intussen zijn ook noodhulpteams actief in het oosten van India, waar miljoenen mensen dakloos zijn geworden na zware overstromingen.
FILIPPIJNEN
Een team onderzoekt de situatie in Tuguerago, de stad in het noorden van het land waar de tyfoon Parma zaterdag 15 mensen doodde. Andere teams gaan aan de slag in de hoofdstad Manilla en omgeving, waar de tyfoon Ketsana toesloeg. Bij daarmee gepaarde gaande de overstromingen verloren 300 mensen het leven, 320.000 werden dakloos.
Het water begint langzaam te zakken en mensen keren stilaan naar hun huizen terug. Sommige plaatsen staan echter nog steeds onder water en dat kan nog maanden zo blijven. Onder meer Laguna Bay, ten zuiden van Manilla, staat nog gedeeltelijk onder water. Artsen Zonder Grenzen heeft er een mobiele hulppost, en verdeelt er hulpgoederen zoals zeep, waskommen en plastic zeilen. De grootte en het zware terrein van het gebied, is het moeilijk om mensen te bereiken die misschien dringend medische hulp nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen werkt daarom met helikopters en boten.
Geen epidemieën
Twee mobiele hulpposten doen elke zo’n zeventig consultaties in enkele van de 505 evacuatiecentra in en rond Manilla. Ze behandelen vooral diarree en huidinfecties. De medische teams hebben een surveillantiesysteem opgezet voor de mogelijke uitbraak van epidemieën of infecties van de ademhalingswegen.
“Na elke grote natuurramp wordt er gewaarschuwd voor epidemieën,” zegt Jean Rigal, een medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen. “Maar er braken geen ziektes uit na de tsunami of de orkaan Katrina in 2005, of na de orkaan Mitch in 1998. Eigenlijk komen epidemieën zelden meteen na een ramp. Maar ze kunnen opduiken als de ziekte al aanwezig was, als er een gebrek aan gezondheidszorg en drinkbaar water is, en als veel mensen op weinig plaats moeten leven, in een kamp. Daarom is er surveillantie noodzakelijk.” Toch zijn zelfs dode lichamen maar een relatief klein risico voor de volksgezondheid.
INDONESIË
Een week na de aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra, zijn er 704 doden geteld, maar er worden nog 1.000 tot 3.000 mensen vermist. Er zijn 800 zwaargewonden en 2.600 mensen met lichtere kwetsuren. In de stad Padang en omgeving, vooral in de stad Pariaman, onderzoeken zo’n veertig medewerkers van Artsen Zonder Grenzen de noden. In Pariaman werd bijna negentig procent van alle huizen vernield.
Er zijn verschillende veldhospitalen opgezet en de medische hulp lijkt toereikend op dit moment. Artsen Zonder Grenzen legt zich daarom toe op de noden landelijke gebieden, met mobiele hulpposten en de verdeling van hulpgoederen.
INDIA
In de Indische deelstaten Karnataka en Andhra Pradesh hebben overstromingen als gevolg van zware regens miljoenen mensen dakloos gemaakt. Volgens officiële cijfers vielen er 250 doden.
Artsen Zonder Grenzen stuurde twee teams om de noden te onderzoeken in de districten Kurnool en Vijaywada in Andhra Pradesh. Het team in Kurnool zal duizend kits met keukengerei, plastic zeilen en hygiënisch materiaal verdelen. Afhankelijk van de noden die vastgesteld zullen worden, zal het team meer hulp bieden.
Simon Burroughs, de noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Andhra Pradesh: “Veel ontheemde mensen zijn angstig en geschokt. De toestand hier is heel chaotisch. Het is moeilijk om de mensen te bereiken, want de belangrijkste infrastructuur is beschadigd. Bruggen en spoorwegen zijn weggespoeld. Sommige mensen zitten op geïsoleerde eilandjes en kunnen niet bereikt worden langs de weg. Het team probeert nu eerst een volledig beeld te krijgen, en hoopt dan zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden.”
SAMOA-EILANDEN
Een klein team, met een coördinator, een water- en sanitatiespecialist en een psycholoog, hebben de zuidkust van het eiland Upolu bezocht, tussen de dorpen Lalomanu en Fusi. Een groot stuk van deze kuststrook kreeg de volle impact van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami te verwerken. Een team bezoekt het eiland Manono, ten westen van Upolu. Het is enkel bereikbaar per boot en kreeg tot nu toe nog geen hulp van hulporganisaties. Artsen Zonder Grenzen zal er psychologisch hulp bieden in de zwaarst getroffen gebieden.