Sociale media

  • NL
Open the menu

Rainbow Warrior verscheept voorraden voor humanitaire interventie van AZG in Libanon


Greenpeace heeft Artsen Zonder Grenzen aangeboden de Rainbow Warrior in te schakelen voor het transport van hulpgoederen naar Libanon. Het schip bevond zich al in de Middellandse Zee en ligt nu voor anker in Larnaca, Cyprus, om medisch materiaal te laden.

“We vernamen dat humanitaire organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen grote moeilijkheden ondervonden om hun voorraden snel van Cyprus naar Beiroet te transporteren,” vertelt Bruno Rebelle, programmadirecteur van Greenpeace International. “We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan een tijdelijke oplossing voor deze problemen, aangezien we, net als iedereen, uiterst bezorgd zijn over de gevolgen van de gevechten in het Midden-Oosten op de burgerbevolking.”
AZG heeft momenteel bijna 100 ton medisch materiaal en andere hulpgoederen opgeslagen in een magazijn in Larnaca, klaar om te worden verzonden. Nog eens 80 ton zou de volgende dagen moeten aankomen. Hoewel een deel van de voorraden tot in Beiroet geraakt, blijft het merendeel geblokkeerd door gebrek aan voldoende transportmiddelen. Er zijn amper boten beschikbaar om naar Libanon te varen, aangezien er weinig garanties zijn voor een veilige overtocht.
“We hebben af te rekenen met twee enorme transportproblemen,” zegt Jerome Oberreit, directeur operaties van AZG in Brussel. “Tot nog toe bleek het erg moeilijk om grote volumes hulpgoederen over land van Beiroet naar Zuid-Libanon te brengen. We zijn afhankelijk van gewone auto’s, volgestopt met dozen, om via de zwaar beschadigde en gevaarlijke route naar Tyre te rijden. Vrachtwagens vormen een doelwit voor raketten, waardoor de vrachtwagenchauffeurs weigerachtig zijn om naar het zuiden te rijden. Bovendien ondervinden we grote moeilijkheden om ons materiaal snel genoeg in Beiroet te krijgen. Op korte termijn betekent het aanbod van Greenpeace een gedeeltelijke oplossing voor een van deze twee problemen.”
De Rainbow Warrior kan zo’n 40 ton vervoeren, of het equivalent van 105 paletten. Het is nog niet duidelijk hoeveel transporten het schip voor AZG zal uitvoeren.
Artsen Zonder Grenzen telt ongeveer 30 internationale medewerkers in de gebieden in Libanon die zwaar door het conflict worden getroffen. De nadruk van de activiteiten ligt op de ondersteuning van Libanese gezondheidswerkers, het opzetten van bijkomende gezondheidsposten en mobiele klinieken waar nodig, en het verdelen van basismateriaal (onderdak, hygiënekits, kookgerei, poedermelk voor baby’s) aan ontheemde families.