Sociale media

  • NL
Open the menu

Rainbow Warrior levert AZG-hulpgoederen in Beiroet


Na een tweede tocht naar Beiroet, waar uit naam van Artsen Zonder Grenzen in totaal 60 ton uiterst dringende humanitaire hulgoederen werden geleverd, keerde de Rainbow Warrior terug naar Larnaca, Cyprus. Een bijkomende 100 ton staat nog steeds op de lijst om te worden vervoerd.

AZG wou ongeveer 180 ton van Larnaca naar Libanon verschepen. Het had echter te kampen met grote moeilijkheden om betrouwbaar transport te vinden, aangezien als gevolg van het conflict maar weinig boten bereid zijn naar Libanon te varen. Daarom bood Greenpeace het gebruik van de Rainbow Warrior aan, die al in de Middellandse Zee voor anker lag. De levering in Beroet is echter slechts een eerste etappe in een moeizame reis naar de hulpbehoevenden.
“AZG is blij dat het de Rainbow Warrior kan gebruiken om medicijnen, medische voorraden, babymelk en andere hulpgoederen naar Beiroet te verschepen, maar dit is slechts een eerste stap,” aldus Bart Rijs, medewerker van AZG in Beiroet. “Onze teams moeten deze goederen verder van de haven naar de meest behoeftige bevolking zien te krijgen: de ontheemden, maar ook de bevolking die in het zuiden achterbleef. AZG zal trachten de voorraden naar de ziekenhuizen en naar de gebieden waar de bombardementen en gevechten het hevigst zijn, te transporteren.”
“Aangezien de Rainbow Warrior geen vrachtschip is, is de capaciteit voor het vervoeren van goederen beperkt tot 40 ton, het equivalent van 150 paletten. De tocht van Larnaca naar Beiroet duurt zo’n 16 uur. Elke overtocht duurt in het totaal ongeveer 35 uur, inclusief 3 uur lossen in Beiroet. Om de veiligheidsrisico’s te beperken, worden zowel de Israëlische als de Libanese autoriteiten van elke overtocht op de hoogte gebracht. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel reizen de Rainbow Warrior nog voor AZG zal afleggen.
Artsen Zonder Grenzen heeft 40 internationale personeelsleden actief in vaste en mobiele klinieken, bevoorraadt ziekenhuizen en klinieken met medicijnen en levert hulpgoederen in gebieden die zwaar getroffen zijn door het conflict. Het bereiken van de zwaarst getroffen bevolking blijft een immense uitdaging.