Sociale media

  • NL
Open the menu

Rainbow Warrior en landingsvaartuig bevoorraden AZG-teams aan westkust van Sumatra


In totaal biedt AZG via haar vijf hoofdbases hulp aan meer dan 100.000 personen in Atjeh. AZG heeft een landingsvaartuig gecharterd om waterreservoirs, pijpleidingen en distributieplatformen te vervoeren naar Lamno, aan de westkust van Atjeh. Het materiaal kwam vrijdag aan en zal de aanleg van nieuwe waterpunten mogelijk maken in de ontheemdenkampen (waar vier- tot achtduizend personen verblijven) en voor de plaatselijke bevolking. Ondertussen zijn er al plastic zeilen en latrines geleverd om nieuwe sanitaire voorzieningen te bouwen. In het gebied werken een AZG-expert in water, hygiëne en sanering, een logistieke medewerker en een mobiel team.

Daarnaast heeft Greenpeace zijn schip, de Rainbow Warrior, ter beschikking gesteld van AZG voor de komende weken, om sneller materiaal te kunnen leveren langs de kust en geïsoleerde gemeenschappen gemakkelijker te kunnen bereiken. Het schip brengt momenteel extra voorraden naar Meulaboh. In Banda Atjeh werden hulpgoederen voor de westkust op het schip geladen, zoals generatoren, dieselpompen, brandstof, tenten, plastic zeilen, grote watercontainers, jerrycans, voorverpakte medische kits en noodvoedsel (BP5 en “plumpy nut”, een soort pindakaas).

De helikopter vloog twee keer naar Meulaboh, waar het AZG-evaluatieteam de dag voordien aan de slag was gegaan. Tijdens de eerste vlucht vlogen er zeven verpleegsters mee die in het ziekenhuis en in de ontheemdenkampen zullen werken. De tweede vlucht vervoerde nog eens drie medewerkers en extra materiaal.

In Lam Asar Siem, in het district Darussalam, in het oosten van Banda Atjeh, verrichtte één van de mobiele medische AZG-teams 98 consulten. Er zitten hier ongeveer 200 leden van de plaatselijke bevolking en 100 ontheemden uit andere gebieden opeengepakt. De meest voorkomende aandoeningen zijn verwondingen, luchtweginfecties en huidziekten; daarnaast hebben heel wat mensen ook een zwaar psychisch trauma opgelopen.

In Sigli, aan de oostkust, nam een team van Indonesische gezondheidswerkers het chirurgisch werk over in het algemeen districtziekenhuis. Het AZG-team in Sigli werd versterkt met drie extra personeelsleden en concentreert zich momenteel op de ontheemde bevolking in drie sites, ongeveer 11.000 mensen.

Donderdagnacht telde AZG 98 medewerkers in Atjeh, waarvan ongeveer de helft Indonesiërs.