Sociale media

  • NL
Open the menu

Projecten AZG in Afghanistan officieel heropend


In oktober 2009 pikte AZG de draad van haar werk in Afghanistan weer op. Een half jaar later draaien de twee projecten op volle toeren.

De bevolking van Kaboel is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Het gezondheidssysteem heeft al zwaar te lijden gehad onder bijna dertig jaar aanslepende conflicten en wordt nu tot het uiterste belast. Artsen Zonder Grenzen biedt sinds oktober 2009 hulp in het districtsziekenhuis van Ahmed Shah Baba in het oosten van Kaboel.
Sommige nieuwkomers vluchtten weg uit conflictzones naar de relatief veilige hoofdstad, anderen proberen aan de armoede te ontkomen door in Kaboel op zoek te gaan naar werk. Ook vluchtelingen die terugkeerden uit Pakistan vonden hun weg naar de stad. Maar wie geen geld heeft, moeten het vaak zonder medische verzorging stellen.

Meer lezen over het werk van AZG in Kaboel
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook het regionale Boost-ziekenhuis in Lashkargah, de hoofdstad van de provincie Helmand in Afghanistan. De organisatie wil hier gratis en levensnoodzakelijke medische verzorging bieden, zoals verloskunde, pediatrie, chirurgie en een spoedafdeling.
Hoewel de recente offensieven van coalities en regering in Marjah en Nad Ali heel wat aandacht kregen, heeft ook de rest van Helmand het hard te verduren onder het aanhoudende conflict. Een van de meest alarmerende gevolgen hiervan is dat de mensen in Helmand niet langer toegang krijgen tot de medische verzorging die ze hard nodig hebben.

Meer lezen over het werk van AZG in Laskargah
De NAVO suggereerde recent dat ngo's een belangrijke rol te spelen hebben in Afghanistan, met name als verlengstuk van de militaire aanwezigheid. Artsen Zonder Grenzen bestrijdt dat idee met klem.

Meer lezen over waarom AZG niet met de NAVO kan samenwerken in Afghanistan