Sociale media

  • NL
Open the menu

President bezoekt AZG-kinderziekenhuis


De president van Liberia, Ellen Johnson-Sirleaf, bracht een bezoek aan het pediatrische Island Hospital van Artsen Zonder Grenzen in de hoofdstad Monrovia. De president kreeg een rondleiding in het kinderziekenhuis dat maandelijks meer dan 1000 patiënten opvangt en sprak er met patiënten en personeelsleden.

Het Island Hospital verstrekt gratis zorg in één van de armste wijken van Monrovia. Het biedt een brede waaier aan pediatrische zorgen, waaronder de behandeling van malaria, ademhalingsinfecties, HIV en TB, en vangt slachtoffers van seksueel geweld op.

AZG maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor het gebrek aan gratis zorgverlening voor kinderen in Monrovia. Op dit moment wordt niet voldaan aan de noden aan pediatrische zorg in de hoofdstad, en naast AZG bieden heel weinig andere organisaties gratis hospitalisatie voor kinderen.

AZG schat dat er minstens 500 ziekenhuisbedden beschikbaar moeten zijn voor kinderen in Montserrado Country, het gebied waarin Monrovia ligt. Momenteel zijn er 281 bedeen beschikbaar. De twee ziekenhuizen die AZG beheert, zijn goed voor bijna 80% van alle pediatrische bedden in Monrovia.

Aanwezigheid AZG verlengd

Omdat de kinderen die behandeld worden door AZG nergens anders naartoe kunnen, besliste de organisatie om Island Hospital te blijven ondersteunen tot 2009. Nochtans is AZG een humanitaire organisatie die voornamelijk hulp biedt in noodsituaties. Omdat de burgeroorlog al meer dan vier jaar afgelopen is en het land stabiliseert, is AZG aan de voorbereidingen begonnen om haar projecten over te dragen, en dit na bijna twee decennia aanwezigheid in Liberia.

“De lange geschiedenis van AZG in Liberia toont duidelijk ons sterk engagement om zorg te verstrekken voor kwetsbare groepen, maar het ministerie van Volksgezondheid en andere actoren moeten nu niet alleen de activiteiten van AZG over te nemen, maar ook een algemene oplossing zoeken voor het gebrek aan toegang tot pediatrische gezondheidszorg,” zei Karl Nawezi, AZG-coördinator in Liberia.

In haar speech tijdens het bezoek bedankte President Ellen Johnson-Sirleaf AZG voor haar werk gedurende zovele jaren in Liberia, en waardeerde ze de beslissing van AZG om in het land te blijven tot 2009. Zo kan de overheid en het ministerie van Volksgezondheid de nodige capaciteit opbouwen om de verantwoordelijkheid van pediatrische zorgverlening op zich te nemen. Johnson-Sirleaf benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de Liberiaanse overheid is om aan deze medische noden te voldoen.

Gratis zorg cruciaal

Het Island Hospital is overbevolkt en vaak liggen er meerdere kinderen in één bed. Het hoge aantal patiënten is het gevolg van het feit dat er heel weinig andere plaatsen in Monrovia zijn waar ouders hun zieke kinderen kunnen laten verzorgen. En van het feit dat de hulp die AZG verstrekt, gratis is. In zijn speech benadrukte Karl Nawezi nogmaals de noodzaak om het gratis zorgbeleid dat de Liberiaanse overheid heeft opgezet, uit te voeren, en ervoor te zorgen dat het een realiteit wordt voor alle patiënten.
AZG werkt in Liberia sinds 1990. In Monrovia beheert de organisatie het pediatrische  ziekenhuis Island Hospital, en biedt het moeder- en kindzorg en obstetrische chirurgie in het Benson ziekenhuis, waar het ook een gezondheidscentrum voor vrouwen runt. Nog in de hoofdstad steunt AZG twee gezondheidscentra en biedt het medische zorg aan slachtoffers van seksueel geweld. In Saclapea, Nimba Country, ondersteunt AZG een gezondheidscentrum.