Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: Vluchtelingenstroom houdt aan


In de Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan blijft de situatie erg onveilig. Het aantal vluchtelingen stijgt er nog elke dag. Tot dusver zijn er 27 kampen in zes verschillende districten, om tijdelijk onderdak te geven aan mensen die het geweld ontvluchten.

Maar veel mensen zitten nog steeds gevangen in het conflict. De onveiligheid en het strikte uitgaansverbod verhinderen mensen hun huizen te verlaten. Ze hebben maar heel beperkt toegang tot voedsel, water en medische hulp.
Wie wel kan vluchten, en daarbij zijn huis en soms zelfs familieleden moet achterlaten, krijgt in de vluchtelingenkampen met nieuwe problemen te maken. De temperatuur loopt op tot een verzengende 40 graden, wat het leven in de kampen erg moeilijk maakt.
“De meeste patiënten die ik tot nu toe heb gezien, lijden aan uitputting door de hitte, aan waterige diarree, schurft, of pijn in het algemeen van de lange reis te voet door de bergen. We doen hier tussen de 150 en 300 consultaties per dag,” zegt dokter Amjad, die voor Artsen Zonder Grenzen in het kamp in het district Mardan werkt, waar ongeveer 5.000 vluchtelingen zich verzameld hebben.
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt dat vluchtelingenkamp, dat ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad ligt. De medische post van AZG voorziet in gratis medicijnen, een ambulancedienst naar het dichtstbijzonde ziekenhuis, en staat 24 uur op 24 klaar voor patiënten in kritieke toestand. Er is daarnaast ook een kraamafdeling ingericht.
Veel vluchtelingen zitten echter niet in kampen, maar verblijven bij gastgezinnen of in scholen en moskeeën. Ook hen probeert Artsen Zonder Grenzen bij te staan, door de verdeling van hygiënekits en slaapmateriaal.

Lees
de blog van Benoit, coördinator voor AZG in Pakistan
Lees
de blog van Stefan, verpleegkundige voor AZG in Pakistan