Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: AZG verzorgt zwaargewonden na ontploffing


Teams van AZG en het Pakistaanse ministerie van Volksgezondheid verzorgden 88 gewonden na de zware explosie maandag in de Noordwestelijke Grensprovincie.

De ontploffing gebeurde in de stad Timurgara, op 600 meter van het districtsziekenhuis dat door Artsen Zonder Grenzen ondersteund wordt.

Veel slachtoffers van de explosie hadden open botbreuken of ernstige verwondingen in de buikstreek. Vijf zwaargewonden hadden een levensreddende chirurgische ingreep nodig. 34 patiënten werden uiteindelijk doorverwezen naar een ziekenhuis in  Peshawar.
“We konden de explosie niet alleen horen, maar ook voelen,” zegt dr. Sloboda, die op de spoedafdeling van het ziekenhuis werkt. “Het was echt vlakbij en al na enkele minuten werden er patiënten binnen gedragen. Het ziekenhuis was gelukkig voorzien op de plotse toestroom van zoveel patiënten.”
Het was de derde keer in zes maanden tijd dat Artsen Zonder Grenzen de noodprocedure bij een massale toestroom van slachtoffers op de spoedafdeling moest inzetten. Sinds een jaar leidt Artsen Zonder Grenzen het ziekenhuispersoneel op om op zo’n situaties te reageren. “Ons doel is om de beste medische zorgen te bieden aan de patiënten die dat het meest nodig hebben”, zegt dr. Sloboda. “Ondanks het overweldigende aantal patiënten hebben we daardoor heel wat levens kunnen redden.”
Samen met het ministerie van Volksgezondheid behandelen medische teams van Artsen Zonder Grenzen elke week 1.100 patiënten op de spoedafdeling van het ziekenhuis in Timurgara. Artsen Zonder Grenzen heeft ook een nieuw operatiekwartier opgezet, een post-operatieve eenheid, en een systeem voor sterilisatie en afvalmanagement.
Artsen Zonder Grenzen biedt sinds 1998 gratis medische zorg aan Pakistanen en Afghaanse vluchtelingen in de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP), de Federaal Bestuurde Stammengebieden (FATA), Balochistan en Kasjmir. Voor haar werk in Pakistan kiest Artsen Zonder Grenzen ervoor om enkel beroep te doen op privé-schenkingen, en geen financiering van overheden te aanvaarden.