Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: AZG verzorgt 58 gewonden na bomexplosie in Swatvallei


a een explosie in Mingora, de belangrijkste stad van de Swatvallei, behandelden dokters en medisch personeel van AZG en het Pakistaanse ministerie van Volksgezondheid 58 gewonden.

Sommigen waren er erg aan toe. “Al snel na de ontploffing kregen we op de spoedafdeling van het Saidu Group Teaching Hospital (SGTH) een constante stroom patiënten over de vloer. Tot nu toe hebben we 58 patiënten behandeld, ook vrouwen en kinderen. De meesten zijn stabiel, maar twee patiënten zijn nog steeds in kritieke toestand”, aldus Sonoko Shidehara, dokter voor Artsen Zonder Grenzen in Swat.
Om in situaties als deze gepast te kunnen reageren, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Daarom wordt het ziekenhuispersoneel opgeleid om triage- en rampenplannen toe te passen. Zo kunnen patiënten volgens hun behoeften in groepen worden onderverdeeld.
“Dit betekent dat we de eerste en dringendste medische zorg kunnen toedienen aan de zwaarst gewonden”, vervolgt dr. Shidehara. “We zien zware hoofdwonden, borstletsels en mensen die aan armen en benen gewond zijn door granaatscherven”.
“Op het moment van de ontploffing was het erg druk in de stad. Nadien kwamen er heel veel mensen naar het ziekenhuis, op zoek naar nieuws en naar vrienden en familie. Als er te veel volk rondloopt op de spoedafdeling, hebben we te weinig ruimte om de juiste spoedzorg toe te dienen. Maar dankzij de hulp van aanwezigen zijn we erin geslaagd om alleen nog patiënten en medisch personeel op de spoedafdeling te hebben”, vertelt Josep Prior, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Swat.
Nadat Artsen Zonder Grenzen er een jaar lang afwezig was, keerde de organisatie onlangs naar Swat terug om de specifieke medische zorg te verlenen die op de spoedafdeling van SGT Hospital nodig is. In samenwerking met personeel van het ministerie van Volksgezondheid geven teams van Artsen Zonder Grenzen de spoedafdeling nu een steuntje in de rug, met medisch personeel, opleidingen, gespecialiseerde medische uitrusting en levensreddende geneesmiddelen, allemaal gratis.
Om levensreddende zorg te kunnen toedienen aan patiënten in nood, dringt Artsen Zonder Grenzen er bij de hele gemeenschap, politieke partijen, strijdkrachten en oppositietroepen op aan om de neutraliteit van gezondheidsinstellingen te respecteren.
Artsen Zonder Grenzen doet uitsluitend een beroep op privégiften voor haar werk in Pakistan en aanvaardt daarvoor van geen enkele overheid financiële steun.