Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: AZG behandelt oorlogsslachtoffers in Lower Dir


Meer en meer oorlogsslachtoffers komen aan in het ziekenhuis dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in het Lower Dir District in Pakistan.

De meeste komen uit het nabije Swat, maar ook uit Maidan. In totaal zijn al 159 oorlogsgewonden behandeld sinds eind april. Tegelijkertijd vangt Artsen Zonder Grenzen families op in twee vluchtelingenkampen in Maidan.

De gevechten gaan door in de Noordwestelijke Grensprovincie en in de stamgebieden. Daardoor is de bevolking zo goed als uitgesloten van gezondheidszorg. In Swat werkt naar schatting 80% van de medische diensten niet door een gebrek aan medisch personeel en medicijnen. Sommige gezondheidscentra zijn ook vernield door de gevechten. Avondklokken en geweld maken het heel moeilijk voor patiënten om de functionerende ziekenhuizen in Swat of de ziekenhuizen buiten het district te bereiken.

Sommige slachtoffers slagen er toch in om naar het Timurgara Ziekenhuis te vluchten, dat is het referentieziekenhuis in Lower Dir. Een team van Artsen Zonder Grenzen is hier sinds maart aan de slag in de spoedafdeling.

“Vorige week was ik in Timurgara, waar 10 oorlogsslachtoffers uit Swat op één en dezelfde dag aankwamen. Onder hen vier kinderen”, zegt Stefan Van Der Mussele, medisch coördinator voor het AZG-programma in Lower Dir.

“De wonden kwamen van kogels of ontploffingen. Twee broers van vijf en zes jaar waren gewond. Eén van hen was bewusteloos met een wonde in de nek en aan het hoofd. Ze kwamen met drie vrouwen die ook gewond waren. In de reanimatiekamer lag een man die aan het sterven was. Hij had een ernstige wonde aan zijn hoofd, en was een stuk van zijn hersenen kwijt. Voor hem was er niet veel hoop meer. In diezelfde kamer lag een achtjarige jongen die behandeld werd voor zijn wonden. Zijn vader stond aan zijn zijde, gedrenkt in het bloed van zijn zoon. Hij probeerde sterk te blijven om zijn zoon te helpen”.

Sinds juni heeft het medische team van Artsen Zonder Grenzen dat aan de slag is in de spoedafdeling gemiddeld 700 patiënten per week behandeld voor allerlei aandoeningen. Patiënten die chirurgische ingrepen moeten ondergaan worden gestabiliseerd, en dan overgebracht naar het chirurgisch departement waar het Ministerie van Volksgezondheid werkt.

Door de versoepeling van het uitgaansverbod komen meer patiënten aan in Timurgara. “Oorspronkelijk kwamen de meeste oorlogsgewonden via de heuvels om de grote wegen tijdens het uitgaansverbod te vermijden. Eén patiënt kwam aan met zijn ingewanden uit zijn buik. Hij was zo gebracht door zijn familie, en heeft het overleefd,” legt Stefan uit. “Patiënten komen nu langs de grote wegen, en worden soms vervoerd met een ambulance.”

Ook uit Maidan komen gewonden toe. Dat is op zo’n 30 kilometer ten noorden van Timurgara. Er zijn weinig functionerende gezondheidsstructuren in het gebied, en er is geen ziekenhuis dat chirurgische ingrepen kan uitvoeren. Mensen moeten dus naar het districtsziekenhuis gaan voor een degelijke behandeling. Families die op de vlucht zijn voor het geweld in Maidan hebben hun toevlucht gezocht in kampen, leegstaande gebouwen en bij gastgezinnen in de zuidelijke delen van Lower Dir. De onveiligheid in het gebied hindert Artsen Zonder Grenzen bij haar hulpverlening.

“Hoewel ontheemde families onderdak vinden in de buurt en sommige gewonden in het ziekenhuis aankomen, blijft deze zone heel onstabiel. We zijn hier maar op enkele kilometers van het oorlogsgebied,” zegt Gael Hankenne, landenverantwoordelijke van AZG in Pakistan. “Daardoor kunnen we maar een beperkt aantal teams in de regio laten werken om de bevolking bij te staan, en de ziekenhuizen te versterken. Strijdende partijen moeten de evacuatie van gewonden en zieken toelaten.”

Sinds augustus 2008 werkt Artsen Zonder Grenzen in twee kampen waar zo’n 7.200 ontheemden leven. Het Sammar Bagh-kamp en het Sadbar Kallay-kamp werden oorspronkelijk opgezet om families op te vangen op de vlucht voor de gevechten in Bajaur. Sinds mei van dit jaar zijn de meeste van die families uit de kampen vertrokken. Hun plaats wordt nu ingenomen door families uit Maidan.
 
Artsen Zonder Grenzen zorgt voor onderdak, voert medische consultaties uit, verdeelt hulpgoederen en voorziet drinkbaar water in de kampen. De laatste drie maanden is de aanwezigheid van AZG echter fel beperkt omwille van de onveiligheid.

In Pakistan aanvaardt Artsen Zonder Grenzen geen geld van overheden. Om haar werk uit te voeren worden enkel privé-donaties van het grote publiek gebruikt. Artsen Zonder Grenzen runt ook medische programma’s in Peshawar, Mardan, Malakant en Mansehra in de Noordwestelijke Grensprovincie. Daarnaast in Baluchistan en Kurram.