Sociale media

  • NL
Open the menu

Overzicht van onze hulp na de aardbeving


Zaterdag 27 mei trof een aardbeving van 6,2 op de schaal van Richter het Indonesische eiland Java. Het epicentrum van de aardbeving bevond zich naast de stad Bantul (op twee uur van Yogyakarta). De teams van AZG zijn aanwezig in de getroffen zone en bestaan uit 23 vrijwillige buitenlanders – artsen, verpleegkundigen, psychologen, logistici, ingenieurs – en meer dan 120 Indonesische medewerkers – waarvan 22 medici en drie psychologen.

Gebruiksvoorwerpen

Een mobiel team van AZG doorkruist de getroffen zones van Bantul in twee vrachtwagens om nuttige gebruiksvoorwerpen aan de bevolking te geven. Een duizendtal gezinnen kregen reeds "hygiënekits" met basisartikelen zoals zeep, zeilen en klein materiaal. Onze teams zijn gisteren begonnen met het uitdelen van basisbouwkits, bestaande uit een hamer, een zaag, boren, nagels, enz. Ongeveer 1.000 gezinnen zouden dergelijke kit krijgen.

Geestelijke gezondheid

Een team psychologen (een buitenlander en drie Indonesiërs) is aangekomen uit Atjeh – de provincie van het eiland Sumatra die hard getroffen werd door de tsunami van december 2004 – en onmiddellijk beginnen werken bij de gemeenschappen en in het ziekenhuis. Op dit moment is het vooral de bedoeling om de Indonesische psychologen in het ziekenhuis te steunen, het ziekenhuispersoneel op te leiden om de psychologische symptomen te herkennen en het personeel zelf te helpen. Veel van hen zijn immers getraumatiseerd door de aardbeving en door de stroom patiënten die ze moeten verwerken.

Chirurgie

Een chirurgenteam werkt sinds donderdag in het ziekenhuis Bethesda, in Jogjakarta en zorgt daar voor de patiënten die dringend moeten worden geopereerd. Het team concentreert zich hoofdzakelijk op patiënten met complicaties, meer bepaald ingewikkelde breuken, en opereert ongeveer vijf patiënten per dag.
Er wordt trouwens een postoperatief blok gebouwd dat een honderdtal patiënten kan herbergen. AZG leverde vijf ziekenwagens aan het ziekenhuis Bethesda en werkt samen met andere organisaties en met de overheid om de patiënten van andere ziekenhuizen over te brengen. Het team van AZG hoopt vanaf vanavond patiënten van het ziekenhuis Sardjito, eveneens in Jogjakarta, waar honderden patiënten op een parkeerplaats bijeengebracht zijn, door te verwijzen.