Sociale media

  • NL
Open the menu

Overzicht van de activiteiten van AZG in Libanon


Zuid-Libanon

In Tyre (Sour) heeft AZG een kliniek opgestart in een voormalig ziekenhuis. De teams verrichten er ongeveer 80 consultaties per dag. Veel patiënten zijn chronisch ziek, maar moesten door het conflict hun behandeling stopzetten. Sinds vorig weekend geeft AZG medische zorg aan ontheemden die een onderkomen hebben gevonden in scholen en andere openbare gebouwen in de stad. Onze teams hebben daarenboven medicijnen geleverd aan gezondheidsposten in enkele dorpen in de buurt.
Verder heeft AZG kookmateriaal, babymelk en zeep uitgedeeld aan 500 ontheemde gezinnen in Saida.
Het diepe zuiden blijft echter moeilijk toegankelijk, en het is enorm frustrerend dat we geen toegang krijgen tot de plaatsen waar de noden het grootst zijn.
AZG blijft de behoeften nagaan in de stad Jezzine en heeft hulpgoederen uitgedeeld aan 3.000 ontheemden in de nabijgelegen dorpen. Velen hebben matrassen en dekens nodig, en hier en daar ontstaan er ook voedseltekorten.

Beiroet en de Chouf-regio

In Beiroet bivakkeren ongeveer 70.000 ontheemden in honderden scholen. AZG is er gestart met mobiele klinieken in het oosten en het westen van de stad, en heeft zo al meer dan 200 patiënten onderzocht. Eén van de grootste problemen is het gebrek aan zuiver water, wasplaatsen, toiletten en douches. Verder zijn er te weinig geneesmiddelen voor chronische patiënten. Zeer snel wil AZG gebieden in het zuiden evalueren en nagaan in welke mate de bewoners van Beiroet nood hebben aan geestelijke gezondheidszorg.
Meer dan 100.000 mensen zijn uit andere delen van Libanon gevlucht naar de Chouf-regio, ten zuidoosten van Beiroet. Er komen nog altijd nieuwe gezinnen aan. Sommige ontheemden hebben helemaal niets bij zich. De AZG-teams in de districten Aaley en Beit Ed Dine hebben hygiëneproducten, kookmateriaal en dekens uitgedeeld aan de meest behoeftigen, en daarbij in vier dagen tijd ongeveer 600 gezinnen bereikt, zowat 4.000 mensen in totaal. Eerst kwamen de heuvelbewoners aan de beurt in de steden Bhamdoun, Choueifat, Aaley en Kayfoun.
De plaatselijke gemeenschap biedt wel hulp aan de ontheemden, maar de situatie houdt nu al twee weken aan, en in sommige gebieden ontstaat er voedselschaarste. Er is ook een tekort aan zuiver drinkwater. Teams proberen de sanitaire en waterfaciliteiten te verbeteren in gebieden met veel ontheemden.
De Libanese gezondheidswerkers in deze regio verrichten goed werk. Toch slinken de voorraden medisch materiaal, vooral voor chronische ziekten. Vandaar dat AZG extra hoeveelheden heeft geleverd. AZG werkt ook samen met de Libanese medische teams, om mobiele klinieken op te starten voor de ontheemde bevolking.
In Syrië peilt AZG naar de noden van vluchtelingen, zowel in Damascus als in de grensgebieden. Een team is begonnen met hulpverlening aan 3.000 vluchtelingen die tijdelijk in scholen, gymzalen en opslagplaatsen verblijven.
Vanuit Europa worden nog altijd hulpgoederen en medewerkers naar het gebied gestuurd. Momenteel gebruiken we Larnaca op Cyprus als bevoorradingsbasis. Eind vorige week werden 80 ton goederen overgevlogen naar Larnaca.