Sociale media

  • NL
Open the menu

Overstromingen West-Afrika: AZG helpt in Burkina Faso en Niger


Bij overstromingen in West-Afrika vielen 159 doden en raakten 600.000 mensen dakloos, schatten de Verenigde Naties. AZG versterkt haar teams in Burkina Faso en Niger om samen met de ministeries van Gezondheid de ontheemden hulp te kunnen bieden.

Eén september was geen gewone dag. In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, viel op twaalf uur tijd 26,3 cm regen, een kwart van de jaarlijkse neerslag. Meer dan 24.000 huizen werden vernield en 150.000 mensen, één op tien, werden dakloos.
Op dezelfde dag werden in de stad Agadez in Niger 3.500 huizen verwoest; 28.000 mensen werden getroffen door de overstromingen. Teams van Artsen Zonder Grenzen in Burkina Faso en Niger namen meteen poolshoogte om samen met de ministeries van Gezondheid te zorgen dat de slachtoffers medische hulp kregen en dat de ziekenhuizen operationeel waren.

Meerwaarde van AZG

“De bevolking van Ouagadougou reageerde massaal en erg vlot,” zegt Mohamed Morchid, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Burkina Faso. “Dit zijn echt enorme overstromingen, niemand kan zich overstromingen van deze omvang herinneren, maar toch heerst er geen chaos. Veel slachtoffers worden opgevangen door familie, tienduizenden anderen zitten in scholen of gezondheidscentra. Ze krijgen voedsel en andere hulpgoederen."
"Het ministerie van Gezondheid voorziet gratis consultaties in gezondheidsposten die worden opgezet in de opvangplaatsen. Maar niet alle plaatsen worden geholpen en er is een tekort aan medicatie. Onze meerwaarde ligt vooral in onze capaciteit om snel specifieke medische hulp te bieden terwijl de hulp op grote schaal nog volop georganiseerd wordt.”

Slechte hygiënische omstandigheden

Vijf mobiele teams verzorgen de dakloze bevolking in Bogodogo en Boulmiougou, twee districten in Ouagadougou. “We zien hier patiënten met geïnfecteerde wonden, verwondingen die ze opliepen toen ze hun bezittingen probeerden te redden toen het water steeg,” vertelt Morchid.
“Veel mensen lijden ook aan diarree, wat zonder twijfel te wijten is aan de slechte hygiënische omstandigheden sinds de overstromingen. En dan zijn er de gewoonlijke ziektes, zoals malaria en infecties van de huid en de luchtwegen. We behandelen de mensen ter plaatse, want ze kunnen niet naar hun gezondheidscentra gaan.”

Extra capaciteit voor ziekenhuis

De teams van Artsen Zonder Grenzen verdelen ook zeep en evalueren de beschikbaarheid van drinkwater en de hygiënische omstandigheden. Op sommige opvangplaatsen worden latrines en tijdelijke douches gebouwd.
Het hoofdziekenhuis van Ouagadougou, Yalgado, raakte beschadigd bij de overstromingen. Sommige afdelingen, zoals de dialyse-afdeling, werken niet meer. Artsen Zonder Grenzen heeft twee tenten met elk twaalf bedden opgezet om de capaciteit van om de pediatrische spoedafdeling in het ziekenhuis in Bogodogo te vergroten. Artsen Zonder Grenzen gaf ook medicijnen aan de ziekenhuizen van het ministerie van Gezondheid op plaatsen waar de slachtoffers zich verzameld hebben.

Hoge dodentol

In Agadez heeft Artsen Zonder Grenzen een mobiele hulppost en kregen 2.000 families hygiënisch materiaal. In de scholen waar slachtoffers worden opgevangen, bouwt Artsen Zonder Grenzen latrines.
Tijdens het regenseizoen, dat duurt van juni tot september, komen overstromingen voor in verschillende West-Afrikaanse landen. Dit jaar was de dodentol bijzonder hoog in Sierra Leone, waar 103 van de 159 doden vielen.