Sociale media

  • NL
Open the menu

Overstromingen in Pakistan: AZG opent project in Karachi


Bijna 4 maanden na het begin van de overstromingen, blijft AZG Grenzen nieuwe hulpprogramma’s opstarten in Pakistan.

Teams hebben vastgesteld dat 30.000 vluchtelingen in de havenstad Karachi dringend nood hebben aan hulp. Terwijl de organisatie daar een nieuwe project opzet, worden de noodhulpactiviteiten afgebouwd in gebieden waar de noden afnemen.
In Karachi, in het zuiden van de provincie Sindh, zijn er nog steeds zo’n 30.000 mensen die ontheemd zijn door de overstromingen. Zo’n 20.000 van hen wonen in officiële kampen, maar minstens 10.000 anderen leven in geïmproviseerde kampen. Zij krijgen onvoldoende hulp en zijn dus het kwetsbaarst, maar ook in de officiële kampen is de situatie erg slecht. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom een nieuw hulpproject opgezet in Karachi.
Teams zullen 1.500 kits met hulpgoederen en 1.000 tenten verdelen, waarmee 20.000 mensen geholpen kunnen worden. Daarnaast verstrekken mobiele hulpposten medische zorgen, en wordt er voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen gezorgd. De teams zullen minstens twee maanden aanwezig blijven in Karachi, tot de situatie verbetert.
Ook elders in het zuiden van de provincie Sindh en in de provincie Baloechistan blijft Artsen Zonder Grenzen actief. Het gaat vooral om de voorziening van zuiver water en medische zorgen, maar ook om de behandeling van ondervoede kinderen. In Baloechistan was hun aantal sterk gestegen tijdens de overstromingen. In totaal behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 4.500 ondervoede kinderen.
Artsen Zonder Grenzen heeft nu sinds de overstromingen begonnen 1,8 miljoen liter zuiver water per dag verdeeld en meer dan 80.000 medische raadplegingen gedaan. De meest voorkomende klachten waren huidziekten, diarree en ontstekingen aan de luchtwegen. Daarnaast kregen ook meer dan 3.500 mensen, waaronder kinderen, geestelijke gezondheidszorg.
In het noorden van de provincie Sindh bouwt Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten intussen langzaam af. Het water trekt er weg en er zijn nu voldoende andere hulporganisaties aanwezig, zodat Artsen Zonder Grenzen haar aandacht volledig kan richten op plaatsen waar ze dringend nodig is, zoals Karachi.
In de provincies in het noorden van Pakistan had Artsen Zonder Grenzen haar noodhulpverlening in verband met de overstromingen al eerder kunnen stopzetten. De projecten die er waren vóór de overstromingen, blijven wel bestaan.
Voor haar projecten in Pakistan gebruikt Artsen Zonder Grenzen geen financiering door overheden en steunt zij uitsluitend op giften van particuliere schenkers.