Sociale media

  • NL
Open the menu

Orkaan Stan overspoelt kust Guatemala - AZG reageert


Orkaan Stan bereikte vorige week Guatemala. Stortregens en hevige windvlagen beukten van 4 tot 9 oktober op de kust en het binnenland. Zo’n 1,5 miljoen mensen werden rechtstreeks getroffen.

AZG biedt momenteel noodhulp in de meest getroffen gebieden van het land en voorzag reeds in eerstehulpkits en drinkwater. De voornaamste noden betreffen ondersteuning op het gebied van watervoorziening en sanitatie en epidemiologisch toezicht. AZG voerde eveneens evaluatiemissies uit in geïsoleerde gebieden als Malacatan, dicht bij de Mexicaanse grens en Champerico, in het zuiden.
AZG is al 19 jaar aanwezig in Guatemala. Er zijn 65 internationale en nationale medewerkers aan de slag voor deze noodsituatie. Het team zal de komende dagen uitgebreid worden tot 71 person

Merengebied Atitlan, departement Solola

AZG was de eerste internationale organisatie die in de nasleep van orkaan Stan dit gebied bereikte. Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober arriveerden drie logistieke medewerkers, een dokter en verpleegkundige in het merengebied Atitlan. Ze voerden er evaluaties uit in de dorpen Santiago de Atitlan en San Pedro Laguna die zwaar getroffen waren door de storm. Minstens 3.000 mensen verbleven in 18 voorlopige opvangplaatsen. Het team dat momenteel instaat voor de hulpverlening in het gebied bestaat uit een verpleegkundige en een logistieke medewerker.
Zaterdag 8 oktober kwam een AZG-konvooi, bestaande uit 2 vrachtwagens met 7.000 kg hulpgoederen (inclusief een basisvoorraad medisch noodmateriaal, dekens, matrassen en drinkwater) aan. Op dinsdag 11 oktober werd een extra vrachtwagen met 4.500 kg goederen naar het gebied gestuurd. Deze vervoerde plastic zeilen, dekens en het nodige materiaal om 22.000 liter water te zuiveren.
Het gebied is nog altijd moeilijk toegankelijk over de weg . De toeristische zone van het Atitlanmeer werd zwaar getroffen door Stan en het heeft er sinds vorige week onafgebroken geregend. AZG onderzoekt de gezondheidsnoden in het gebied, alsook de situatie op het vlak van watervoorziening en sanitatie.

Departementen Retaluhleu en Escuintla

Een helikopter heeft het gebied verkend en een voertuig van AZG arriveerde op 13 oktober in Champerico (8.000 inwoners) met twee medische noodhulpkits. Het team, bestaande uit een arts en een logistieke medewerker, houdt toezicht over het gebied, maar de toegang is nog steeds erg moeilijk.

Departement Santa Rosa

AZG voerde verkenningsmissies uit in Chiquimulilla en enkele omliggende dorpen. Er verblijven nu ongeveer 850 mensen in drie opvangcentra. AZG organiseerde een gezondheidscomité in een van de drie centra en schonk chloor en een voorraad hygiëne en gezondheidsmateriaal.
Er zijn misschien wel meer dan 3.000 bronnen besmet in Chiquimulilla en AZG evalueert de noodzaak om deze bronnen te zuiveren en opnieuw in gebruik te stellen. AZG voerde eveneens evaluatiemissies uit in San Marcos en de omliggende dorpen. Ze schonken er medische noodhulpkits in Tacana, in de regio van San Marcos.

Coatepeque

Coatepeque groeide na de doortocht van orkaan Stan vorige week van 3.000 tot 11.000 inwoners. AZG verzorgde er medische raadplegingen in een opvangcentrum voor 400 vluchtelingen, voordat dit op 12 oktober dicht ging. Het team coördineert momenteel de reactie op de medische behoeften in Coatepeque en voert consulten uit in verscheidene opvangcentra.
De toegang tot Ocós (waar vermoedelijk 350 families verblijven) blijft moeilijk vanuit Coatepeque en 70 % van de huizen is er verwoest. AZG opende een kleine kliniek en een bevoorradingscentrum.