Sociale media

Open the menu

Opvangcrisis: samen met het Burgerplatform bieden we 100 noodopvangplaatsen voor asielzoekers

Artsen Zonder Grenzen heeft op 6 december samen met het Burgerplatform 100 noodopvangplaatsen geopend voor asielzoekers in Brussel. Al weken lang stonden asielzoekers dag en nacht tevergeefs te wachten voor opvang door Fedasil. We reageren daarmee meteen op het gebrek aan noodopvang, al bieden we zeker geen oplossing. Want die moet komen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

Netwerk van Fedasil verzadigd: geen opvangplaats meer voor asielzoekers

Sinds half oktober 2021 was de situatie voor de poorten van Klein Kasteeltje in Brussel dramatisch. Elke dag wachtten honderden asielzoekers - die internationale bescherming willen aanvragen – tevergeefs op toegang tot de diensten van Fedasil, omdat het netwerk volledig verzadigd is. Bij gebrek aan opvangplaatsen werden de asielzoekers op straat achtergelaten. Sommigen sliepen in de kou, de regen en de sneeuw, zonder enige hulp en in rampzalige hygiënische omstandigheden. Samen met andere organisaties organiseerden we eerder deze maand al een bescheiden hulp voor deze mensen: we deelden voedsel, warme dranken, dekens en maskers en bemanden een kleine medische post.

Tijdelijke tussenkomst, regering moet verantwoordelijkheid nemen

"We konden niet aanvaarden om deze mensen op straat te laten, met de winter voor deur”, zegt Julien Buha Colette, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in België. “Asielzoekers hebben recht op een waardige opvang. De overheid moet zich aan haar plicht houden, ongeacht de situatie. Wanneer de regering niet reageert, moeten wij in actie schieten. Maar onze tussenkomst is tijdelijk; het is aan de federale regering om snel haar verantwoordelijkheid op te nemen.”

Waardige opvang momenteel niet mogelijk

Ter herinnering: op 27 oktober had het personeel van Klein Kasteeltje met een staking nogmaals de complete verzadiging van de opvangcentra voor asielzoekers en de onaangepaste arbeidsomstandigheden aan de kaak gesteld. Een waardige opvang voor asielzoekers is onder deze omstandigheden niet mogelijk. De werknemers van Fedasil betreuren het uitblijven van een reactie van hun werkgever Sammy Mahdi. Sindsdien heeft Mahdi nog geen enkele oplossing voorgesteld om dit probleem op korte termijn op te lossen.

In een snelle reactie op deze humanitaire crisis stelt Artsen Zonder Grenzen samen met het Burgerplatform – dat door de Stad Brussel wordt gesteund - vanaf 6 december 100 noodopvangplaatsen ter beschikking van asielzoekers.