Sociale media

  • NL
Open the menu

Opvangcentrum voor vluchtelingen geopend


Artsen Zonder Grenzen heeft een opvangcentrum geopend in Brindisi, Zuid-Italië. Het centrum wil in de eerste plaats reageren op de beperkte informatieverstrekking aan vluchtelingen in de streek. Het staat ook open voor lokale verenigingen die zich bezighouden met de migratieproblematiek. Brindisi, in de provincie Puglia, is een trefpunt voor vluchtelingen die via de Adriatische Zee Italië bereiken.

Het opvangcentrum van AZG verleent psychosociale hulp en rechtsbijstand - zoals hulp bij asielaanvragen - voorziet sanitair, verdeelt maaltijden en biedt de mogelijkheid om er maximum vijf dagen te overnachten. Er zijn tien bedden aanwezig. Er worden ook hygiënekits en kleding verdeeld. Onmiddellijk na de opening brachten al enkele mensen de nacht door in het centrum.
AZG stuurde begin 1999 een missie naar Brindisi, nadat duidelijk werd dat de vluchtelingen - die de Adriatische Zee overstaken om de oorlog in Kosovo, of andere conflicten in de Balkan te ontvluchten - slecht werden opgevangen. Sindsdien, zelfs nu het conflict in Kosovo veel van zijn intensiteit verloren heeft, blijft Brindisi één van de belangrijkste Europese toegangspoorten voor mensen op zoek naar bescherming tegen oorlog, politieke instabiliteit of moeilijke levensomstandigheden.