Sociale media

  • NL
Open the menu

Oproep aan Vaccin-top: regel lage prijzen nieuwe vaccins


Woensdag 24 en donderdag 25 april wordt de eerste 'Global Vaccines Summit' in Abu Dhabi gehouden om in het kader van de Week van de Vaccinatie te zorgen dat alle kinderen een gezonde start maken. Artsen Zonder Grenzen roept de Vaccintop op lagere prijzen voor nieuwe vaccins te regelen.

© Corinne Baker/AZG-MSF
© Corinne Baker/AZG-MSF

"De kosten om één kind in te enten zijn bijna 30 keer hoger dan 10 jaar geleden, het rijst de pan uit. Dat betekent dat landen die binnenkort minder hulpgeld krijgen, moeten kiezen voor welke ziekten zij hun kinderen wel of niet behoeden," aldus Manica Balasegaram, directeur van de internationale campagneorganisatie van Artsen Zonder Grenzen (MSF Access Campaign).

Vaccintop VN, Bill Gates en kroonprins Abu Dhabi

Gastheren van de Vaccin-top zijn Ban Ki-Moon (VN), Bill Gates en Generaal Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi. Ruim 300 wereldleiders, volkgezondheid en ontwikkelingsexperts, filantropen en kopstukken uit de zakelijke wereld zullen aan de top deelnemen, die deel uitmaakt van een wereldwijd plan voor de komende 10 jaar.

 29 euro voor één vaccinpakket

De uitvoeringskosten voor dit wereldwijde vaccinatieplan worden geschat op 57 miljard dollar (44 miljard euro), waarvan de helft opgaat aan de aanschaf van vaccins alleen al. In 2001 kostte het basispakket van 6 vaccins* nog iets meer dan 1 euro ($ 1,37) per kind. Dit pakket is inmiddels uitgebreid met twee dure vaccins voor pneumokokken en het rotavirus** die samen staan voor 75% van de totale kosten van 29 euro ($ 38,80). Pfizer, GlaxoSmithKline en Merck zijn de enige producenten van deze twee vaccins. Terwijl een 'oud' mazelenvaccin enkel 19 eurocent (25 dollarcent) kost, is het pneumokokkenvaccin op zijn goedkoopst 16,17 euro (21 dollar).

Ook met korting nog te duur

De GAVI Alliantie, opgericht om de introductie van nieuwe vaccins in ontwikkelingslanden te financieren en standaardinentingen van kinderen te ondersteunen, onderhandelt met farmaceutische bedrijven. Onlangs werd bekend dat zij een prijsverlaging voor pentavalente (5-in-1) vaccins hebben bedongen. Dit kon door de concurrentie met meerdere spelers op de markt.

Artsen Zonder Grenzen meent dat GAVI nu de pijlen moet richten op de twee extreem dure vaccins. "Let wel: 90 procent korting op een hyperduur vaccin is nog steeds structureel onbetaalbaar voor arme landen," aldus Kate Elder, beleidsadviseur vaccins van Artsen Zonder Grenzen. "Om méér kinderen in te enten moeten de prijzen veel dichter op de werkelijke productiekosten liggen. GAVI moet bevorderen dat andere fabrikanten de vaccins kunnen maken zodat de prijzen door eerlijke concurrentie zullen dalen."

Ook goedkopere vaccinprijzen voor hulporganisaties

Op dit moment kunnen hulporganisaties en andere niet-gouvernmentele organisaties geen gebruik maken van de door GAVI bedongen kortingen. In plaats daarvan moest Artsen Zonder Grenzen zelf 4 jaar lang onderhandelen over het pneumokkenvaccin. Hoewel farmaceutische bedrijven vaccindonaties hebben aangeboden, is dat geen oplossing voor de lange termijn. En dat terwijl Artsen Zonder Grenzen juist kinderen kan bereiken die anders buiten de boot zullen vallen: vluchtelingen, hiv-positieve kinderen en kinderen die ouder zijn dan de standaard bovengrens.

GAVI gefinancierd door overheden en Bill en Melinda Gates

De GAVI Alliantie wordt voor 75% gefinancierd door overheden, en daarnaast door de Bill and Melinda Gates Foundation, andere stichtingen en particuliere donoren. Ontwikkelingslanden zijn grotendeels afhankelijk van financiële steun van GAVI voor de aanschaf van vaccins en uitvoering van hun inentingsprogramma's. Hierdoor kunnen ook hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen deze landen helpen om moeilijk bereikbare groepen te vaccineren.

* Vaccins tegen tuberculose (BCG-vaccin), polio, difterie, tetanus, kinkhoest en mazelen.
** Het pakket is uitgebreid met meerdere vaccins, waaronder twee vaccins die samen voor bijna 75% van de kosten staan: het vaccin tegen pneumokokken en het rotavirus (een virus dat vaak ernstige diarree en braken bij kinderen onder de 5 jaar veroorzaakt)