Sociale media

  • NL
Open the menu

Opnieuw regio ontdekt met zware hongersnood - massale mobilisatie is dringend nodig


Sinds maart ontdekken de teams van AZG in Angola tienduizenden zieke en uitgehongerde mensen die al jarenlang geen enkele toegang hebben tot humanitaire hulp. Aanvallen, wraaknemingen en systematische plunderingen hebben hen al die tijd belet om velden te bewerken, hen veroordelend tot een miserabel bestaan. Een nieuwe onderzoeksmissie in Galangue, 47 kilometer ten zuiden van Bunjei (provincie Huila), heeft alweer een regio ontdekt waar duizenden mensen rechtstreeks met de hongerdood zijn bedreigd. Voormalige Unita-soldaten en hun families verblijven er sinds zowat twee weken in een demobilisatiezone in Galangue. Ze hebben de Cubangorivier overgestoken om Galangue te bereiken, en brachten daarbij zowat 10.000 mensen met zich mee.

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een vrouw huilt voor alweer het verlies van een verhongerd kind", vertelt Thereza, een 20-jarige vrouw die zopas is aangekomen in Galangue.

Het AZG-team heeft de voorbije twee weken 31 verse graven geteld en schat dat de mortaliteit zowat 5/10.000/dag bedraagt, dat is vijf keer hoger dan de alarmdrempel. De hoofdreden voor deze hoge sterftegraad is de acute ondervoeding. Een snelle voedselstudie uitgevoerd bij 538 kinderen jonger dan vijf jaar, toont aan dat een vierde van hen zwaar ondervoed is en dat de algemene ondervoeding 42% bedraagt. Zelfs tijdens de studie stierven er op één dag tijd vier kinderen en hadden 188 mensen, onder wie 130 kinderen, dringende zorgen nodig. Een eerste groep werd tijdens de nacht van zaterdag op zondag meteen naar de noodbasis in Caala overgebracht. De anderen zijn er per vrachtwagen heen gevoerd. Het voedingscentrum in Caala geeft al verzorging aan 850 zwaar ondervoede kinderen.
De voorbije dagen heeft AZG medische mobiele teams ingeschakeld in Galangue om deze nieuwe crisissituatie het hoofd te bieden. De teams moeten noodgevallen behandelen en patiënten stabiliseren voor hun overbrenging. AZG zal heel binnenkort een voedseldistributie starten voor families met kinderen jonger dan 10 jaar. De voorbije weken heeft AZG noodmissies geopend in Bunjei, Chipindo en Chilembo (provincies Huambo en Huila), Damba (Malange), Menongue (Cuando Cubango), Chitembo (Bié), Camacupo en Kuito om medische zorgen te geven aan doodzieke mensen.
Zonder een algemene voedseldistributie en een onmiddellijke, massale mobilisatie door de autoriteiten en humanitaire actoren, zijn honderdduizenden mensen rechtstreeks met de dood bedreigd.
In een poging met de crisissituaties om te gaan, heeft AZG haar aantal internationale hulpverleners verdrievoudigd in deze regio's. De organisatie werkt in Angola sinds 1983. Momenteel heeft ze 150 internationale en meer dan 1.000 nationale werknemers in elf van de achttien provincies in het land.