Sociale media

  • NL
Open the menu

Opnieuw aan het werk


Internationale vrijwilligers van AZG bevinden zich opnieuw in drie van de belangrijkste steden in Afghanistan: Kaboel, Herat en Mazar-i-Sharif, van waar ze geëvacueerd werden kort na 11 september. De AZG-teams, die bestaan uit ervaren medische medewerkers, zijn begonnen met het evalueren van de noden in de steden. Ze zijn ook herenigd met de Afghaanse staf, die de voorbije twee maanden vele medische projecten lopende heeft gehouden.

In Kaboel heeft het internationale team, bestaande uit een dokter, een verpleegster, een logistieker en een administratief medewerker, het kleine ziekenhuis bezocht dat AZG tot september ondersteunde in de stad, evenals de Dasht-i-Bakhshi kliniek, die nog steeds goed loopt met 80 tot 90 consultaties per dag. Ze gaan ook naar andere gezondheidscentra en leveren medisch materiaal indien nodig.
In Mazar, waar de gevechten in de stad veel zwaarder zijn geweest, ontdekte het team dat lokale dokters grote aantallen burger- en militaire slachtoffers behandelden, en dat dit lukte met de bestaande medische voorzieningen. AZG's internationale team was de Turkmeense grens overgestoken, van waaruit ze werkten aan een zo snel mogelijke terugkeer naar de projecten in Noord-Afghanistan. Ze hebben ook de AZG-klinieken in Mazar bezocht, net als de kampen voor ontheemden.
In de kinderafdeling van het ziekenhuis in Mazar, behandelt het AZG-personeel gemiddeld 7 à 8 ondervoede kinderen per dag. Zo'n 470 mensen ontvangen speciale rantsoenen in de supplementaire voedingscentra. Het team is bezorgd dat, eens ze naar de meer geïsoleerde gebieden van het platteland zullen trekken, daar veel meer ondervoede mensen te vinden zullen zijn. Extra AZG medewerkers zijn onderweg naar Mazar, samen met medische bevoorrading.
Het AZG-team (een Cubaans chirurg, een Nieuw-Zeelandse verpleegster en een Britse logistieker) dat van de Turkmeense grens naar Herat, in het zuidwesten van Afghanistan, is gereisd, vertelden dat het weerzien met de lokale Afghaanse medewerkers erg emotioneel was. Een van hen was tijdens de gevechten gewond geraakt, samen met zo'n 80 andere burgers.
Na een gevaarlijke reis over met mijnen bezaaide wegen, kwamen een AZG-dokter en verpleegster aan in de noordelijke stad Taloqan, waar ze meteen de Afghaanse medewerkers opzochten. In Taloqan komen slachtoffers toe van de nog steeds aan de gang zijnde gevechten in de nabijgelegen provincie Kunduz. Het team was ook ooggetuige van het opmerkelijke vermogen van de lokale staf om hun vroegere werkmethoden herop te nemen, die in het laatste jaar van Taliban-overheersing verboden waren. Een mannelijke dokter paste bijvoorbeeld opnieuw een keizersnede toe.
Artsen Zonder Grenzen probeert haar werk met internationale medewerkers over het hele land uit te breiden. De organisatie doet dit volledig onafhankelijk van de oorlogvoerende partijen en is op zoek naar de meest behoeftige mensen in deze chaos van vlucht en conflict. Andere teams werken hard om hun activiteiten in de vluchtelingenkampen aan de Iraanse grens verder te zetten, waar de recente gevechten de werking van de klinieken hebben verstoord. In Pakistan verleent AZG medische zorgen en werkt ze aan sanitaire voorzieningen in het grote Jalozai vluchtelingenkamp. Mensen die van het slecht gelegen Killi Faizo kamp, bij de zuidelijke stad Quetta, verplaatst werden naar de nieuwe site, Roghani 2, ontvangen ook medische zorgen van AZG.