Sociale media

  • NL
Open the menu

Opmars van tetanos in Atjeh

Tetanos is aan een opmars bezig in Atjeh. Dat is het resultaat van wonden, die ontstaan doordat mensen in de modder naar lichamen zoeken of naar nog bruikbare objecten, en zichzelf bezeren.


In Banda Atjeh werden al 26 gevallen geteld, 15 in Meulaboh en 4 besmettingen in Sigli. Verschillende mensen zijn inmiddels al gestorven door een tetanus-infectie. AZG zal preventieve actie ondernemen door mensen te beschermen die in de rommel op zoek gaan, door hen te vaccineren en eventueel zelfs beschermende kleding te bezorgen, zoals laarzen en handschoenen. AZG zal ook de wonden verzorgen en de bevolking informeren over de risico`s van tetanos.

De mobiele gezondheidscentra van AZG zijn nog steeds actief in Banda Atjeh, Sigli, Lamno en Meulaboh. Het team van Banda Aceh bezocht Lam Asan Siem, en deed er 52 medische consultaties. De belangrijkste aandoeningen daar waren huidziekten, ademhalingsinfecties en wonden. Het team ontdekte dat er meer dan 400 lokale inwoners (80 gezinnen) samen met 91 ontheemden in plaatselijke huizen wonen. Sinds begin januari konden we al 1.330 medische consultaties uitvoeren in verschillende ontheemdenkampen in Sigli: Desa Tanjung, Kembang Tanjung, Dayah Tuka en Miskid. De belangrijkste aandoeningen waren ademhalingsinfecties, huidziekten en psychologische problemen. Er werken meer dan 20 AZG-medewerkers in Sigli, met een medische of logistieke achtergrond of als water- en sanitatie expert. De Rainbow Warrior wordt momenteel geladen met muskietennetten en medische voorraden in Banda Atjeh en zal een deel van het materiaal uitladen in Lamno en Meulaboh. Twee helikoptertochten vonden plaats vanuit Banda Atjeh, richting Lamno (met 250kg geneesmiddelen en voedsel aan boord) en Meulaboh (met kantoorbenodigdheden en medewerkers).