Sociale media

  • NL
Open the menu

Oplaaiend geweld in Noord-Darfur dwingt AZG tot evacuatie uit gezondheidscentrum


Artsen Zonder Grenzen evacueerde een 9-koppig team uit Korma in Noord-Darfur als gevolg van een nieuwe uitbarsting van geweld in de regio. Tijdens het weekend behandelde het team 12 mensen die bij de gevechten schotwonden opliepen. Het geweld laaide zondag opnieuw op in de buurt van Tawilla, ondanks een bestand tussen de regering en het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA).

“De evacuatie van het medische team van AZG uit Korma betekent dat de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking in de streek bijna volledig wegvalt,” aldus Dr Nathalie Civet, AZG-verantwoordelijke in de regio. “Voordat de gevechten dit weekend opnieuw uitbraken, hadden we in de stad een kliniek opgezet omdat de bestaande medische voorzieningen tijdens de gevechten in maart waren geplunderd en vernield. Er is niet alleen een gebrek aan noodhulp voor de slachtoffers van het geweld, ook de behoefte aan basisgezondheidszorg voor de bestrijding van ziekten als diarree, malaria en infecties van de luchtwegen is erg hoog. Als kinderen sterven aan dergelijke, gemakkelijk te behandelen aandoeningen, dan is het ontzettend frustrerend dat ons medische werk wordt verhinderd door onveiligheid.”
Uit de huidige cijfers van AZG over projecten op verschillende plaatsen in Noord-Darfur blijkt dat 40% van de sterfgevallen onder kinderen te wijten zijn aan diarree, wat op zich eenvoudig te behandelen en te genezen is. De voorbije twee weken stierven drie kinderen aan cerebrale malaria in Korma. Ze kwamen allemaal te laat om met succes te worden behandeld. Er werden in de regio ook een aantal vermoedelijke poliogevallen geregistreerd.
Ook de massale vaccinatiecampagne van AZG tegen mazelen werd de voorbije maanden gehinderd door de toenemende onveiligheid in Noord-Darfur. Toch konden 42.000 kinderen een levensreddend vaccin krijgen. Mazelen is dodelijk voor kinderen die reeds verzwakt en ondervoed zijn. Een recente uitbraak van mazelen in de regio Jebel Si toonde aan dat de vaccinatiedekking dringen moet worden verhoogd.
Afhankelijk van hoe het conflict evolueert, hopen we zo snel mogelijk naar Korma terug te keren,” aldus Dr Civet. “We waren nog maar een paar weken klaar met de verbouwing en inrichting van het gezondheidscentrum om van start te kunnen gaan met medische raadplegingen. We hebben een team van verpleegkundigen opgeleid en een apotheker ingericht. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, willen we uiteraard opnieuw aan het werk gaan.”