Sociale media

  • NL
Open the menu

Opgeblazen brug verhindert levering van levensnoodzakelijke goederen aan getroffenen in Zuid-Libanon


In Zuid-Libanon zat een konvooi van Artsen Zonder Grenzen met medisch noodmateriaal en brandstof een tijdlang geblokkeerd ten noorden van de Litani-rivier, nadat een luchtaanval de laatste brug die nog als oversteekplaats kon dienen, had vernield. "Het opblazen van de Qasmiyeh-brug verhindert voor de zoveelste keer onze pogingen om de zwaar getroffen bevolking in Zuid-Libanon de hulpgoederen te leveren die ze zo dringend nodig hebben", aldus Christopher Stokes, AZG-coördinator in Libanon.

De brug was ook de enige oversteekplaats die de mensen uit het zuiden nog konden gebruiken om aan de gevechten te ontsnappen en naar het noorden te vluchten. Nu deze laatste uitwijkmogelijkheid verdwenen is, zitten velen vast in het conflictgebied.
Gisterochtend raakte het konvooi met drie vrachtwagens dat van Beiroet naar Sour (Tyre) trok, vast op de noordbank. Daardoor moesten de goederen manueel overgeladen worden. Een ander AZG-team uit Sour, ongeveer 10 km verder, wachtte het konvooi op aan de andere oever van de rivier.
"Oversteken via de brug is niet meer mogelijk en dus moesten we de overdracht handmatig uitvoeren. Hierdoor kwamen we in een heel kwetsbare situatie", aldus Stokes. Vier ton materiaal werd manueel vervoerd over een afstand van 500 meter, dankzij een enorme mensenketting. Met boomstronken werd een geïmproviseerde brug gemaakt. Sommige ter plaatse aanwezige journalisten hielpen een handje, om het sneller te doen gaan.
“Hoewel we geen enkele veiligheidsgarantie kregen, besloten we toch om door te gaan, want het konvooi bevatte medisch en chirurgisch materiaal dat dringend nodig is, zeker als de gevechten in de buurt van Sour nog toenemen", vervolgde Stokes.
“Afgelopen weekend werd een vrachtwagen getroffen door een luchtaanval dicht bij een VN-konvooi, waarbij twee burgers omkwamen. Dat voorval wijst nogmaals op de risico's die hulporganisaties lopen in hun poging om hulpmateriaal te sturen naar het conflictgebied. Ons konvooi, dat op weg was vanuit Sour, wist maar net te ontkomen toen er nauwelijks 100 meter verder twee bommen ontploften. De hele rit lang was het geraas van onbemande vliegtuigen en jets te horen."
In Sour is het aantal luchtaanvallen en gewonden de voorbije dagen gestegen, waardoor het des te belangrijker is dat de goederen tijdig ter plaatse raken. De voorbije gebeurtenissen maken pijnlijk duidelijk hoe weinig bewegingsruimte AZG en andere organisaties krijgen om hulp te bieden aan de getroffen bevolking in Zuid-Libanon. AZG kan alleen maar haar oproep herhalen om onmiddellijk toegang te krijgen tot deze bevolking, die dringend nood heeft aan medische en humanitaire hulp.