Sociale media

  • NL
Open the menu

Oost-Oekraïne: ziekenhuizen beschadigd en vernield bij aanvallen


Bij de zware gevechten in Oost-Oekraïne worden ziekenhuizen beschadigd en vernield door beschietingen en bombardementen. Burgers zitten vast in dorpen aan de frontlinie.

Ziekenhuis Marinka, 35 KM ver van Donesk, werd eind Januari gebombardeerd  ©Hugues Robert/MSF
Ziekenhuis Marinka, 35 KM ver van Donesk, werd eind Januari gebombardeerd © Hugues Robert/MSF


Hulp uitgebreid

De afgelopen twee weken zijn de gevechten in de regio hevig opgelaaid. Medisch personeel worstelt er met de grote toestroom aan gewonden. Artsen zonder Grenzen heeft haar ondersteuning aan medische voorzieningen aan beide kanten van de frontlinie daarom uitgebreid.

Duizenden mensen afgesloten van zorg

Ziekenhuizen liggen voortdurend onder vuur, waardoor veel medisch personeel op de vlucht is geslagen. Duizenden mensen zijn daardoor afgesloten van medische zorg. In de voorbije twee weken zijn vijf ziekenhuizen die door Artsen zonder Grenzen worden ondersteund, beschadigd of vernield bij aanvallen.

Gevangen in kruisvuur

‘Burgers en medisch personeel zitten gevangen in het kruisvuur,’ zegt landencoördinator Stephane Prevost. ‘Tegelijkertijd zorgt de toenemende onveiligheid ervoor dat hulporganisaties de grootste moeite hebben om de mensen te bereiken die acuut hulp nodig hebben.’

Ziekenhuis Svitlodarsk gebombardeerd

Zo werd het ziekenhuis in de plaats Svitlodarsk op 26 januari geraakt bij bombardementen. Vrijwel al het medisch personeel sloeg daarna op de vlucht. ‘We doen wat we kunnen om het nog aanwezig ziekenhuispersoneel te helpen,’ zegt Prevost. ‘Maar door de hevige gevechten kunnen we er niet komen.’ Ook ziekenhuizen in Debaltseve en Marinka zijn vernield door aanvallen.

Stroom aan gewonden

Ziekenhuizen in de regio die nog wel operationeel zijn, kunnen de stroom aan patiënten nauwelijks aan. Alle gewonden die niet meer naar de ziekenhuizen in Debaltseve en Svitlodarsk kunnen, moeten nu naar Artemovsk, zo’n 40 kilometer verder. En de adjunct-directeur van het ziekenhuis in de plaats Gorlovka geeft aan dat er elke dag 30 tot 100 nieuwe patiënten naar het ziekenhuis komen. ‘Veel artsen zijn weggegaan,’ zegt noodhulpmanager Hugues Robert. ‘De artsen die er nog wel zijn, werken de klok rond om voor alle gewonden en andere patiënten te zorgen.’

Hulp Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen ondersteunt medische voorzieningen in de plaatsen Gorlovka, Debaltsevo, Artemovsk, Donetsk, Konstantinovka, Krasny Luch Kurakhavo, Luhansk, Mariupol, Popasnaya en Yenakijeve. De teams leveren medisch materialen en medicijnen om gewonden te behandelen, maar ook om zorg te kunnen verlenen aan chronisch zieken en zwangere vrouwen. Ook geven 14 psychologen van Artsen zonder Grenzen psychosociale zorg aan mensen – vluchtelingen, gewonden, medisch personeel, kinderen en ouderen – die getroffen zijn door het conflict.