Sociale media

  • NL
Open the menu

Oost-Congo: AZG helpt slachtoffers na incidenten seksueel geweld


Artsen Zonder Grenzen heeft hulp geboden aan 53 vrouwen, mannen en kinderen die tijdens een aantal incidenten zijn verkracht. De gebeurtenissen vonden plaats tussen 19 en 21 januari in Zuid-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

De meeste slachtoffers vertelden dat ze op 19 januari werden overvallen bij Nakatete, toen ze terugkwamen van de markt. Ze waren de hele dag vastgehouden, een aantal keren verkracht en op andere manieren vernederd. De patiënten waren tussen de 13 en 60 jaar oud. De vrouwen en kinderen waren gescheiden van hun mannen en hun kleren en bezittingen werden afgenomen.

Elf van de vrouwen zeiden dat ze op 20 januari tijdens een ander incident beroofd en verkracht waren door een groep mannen in Kitumba. Ook deze vrouwen kwamen terug van de markt. Ons team behandelde ook twee vrouwen en een man die op dezelfde manier de dag erna waren aangevallen.

Deze nieuwe massaverkrachtingen gebeurden een week na die in de regio Fizi op Nieuwjaarsdag.

‘In de periode van maar een paar weken heeft Artsen Zonder Grenzen medische hulp geboden aan bijna honderd vrouwen, mannen en kinderen – die allemaal het slachtoffer waren van massaverkrachting’, zegt Annemarie Loof, coördinator in Zuid-Kivu. ‘We zijn buitengewoon bezorgd over het lot van de gewone mensen die niets met het conflict te maken hebben en die het meeste lijden onder de toename van het geweld in dit gebied.’

De bevolking van het oosten van Congo heeft al jaren te kampen met seksueel geweld, veroorzaakt door de oorlog in het gebied. Sinds 2004 heeft Artsen zonder Grenzen niet meer op deze schaal medische hulp geboden aan slachtoffers van verkrachting.

De behandeling bestond uit wondverzorging en een medicatie tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De mensen werden ook gevaccineerd tegen hepatitis B en tetanus. De vrouwen en meisjes die nog op tijd werden gezien, kregen een morning-after pil tegen ongewenste zwangerschap.