Oorlogschirurgie in Gaza-stad
Onderzoek van Artsen Zonder Grenzen in de Gazastrook toonde aan dat er nood is aan secundaire en gespecialiseerde chirurgie. Medische teams zijn vandaag begonnen met gespecialiseerde chirurgische ingrepen in de opblaasbare medische tenten die de organisatie vorige week in Gaza-stad heeft opgezet.
De twee ziekenhuistenten hebben operatiekwartieren, twaalf bedden om na een operatie bij te komen en een eenheid voor postoperatieve zorgen.
Tot nu toe werden drie mensen geopereerd: een meisje van twee met ernstige brandwonden, een meisje van vier dat huidtransplantaties nodig houd, en een man van 22 met een zware verwonding aan het hand. Allemaal raakten ze gewond tijdens bombardementen. Voor morgen zijn er vijf operaties voorzien, de komende dagen zuller er nog meer volgen.
Oorlogsgewonden hebben gespecialiseerde verzorging nodig
Tijdens de eerste drie weken van januari, toen het geweld woedde, werden de spoeddiensten van de ziekenhuizen overspoeld door gewonden. Het personeel kon alleen de ernstigste gevallen behandelen. Daardoor werden veel mensen snel behandeld en dan ontslagen, om plaats te maken voor andere gewonden. Verwondingen werden niet goed genoeg verzorgd en veel patiënten hebben nu chirurgische opvolging nodig.
“Dit is oorlogschirurgie – vuile chirurgie,” zegt Marie-Noelle Rodrigue, de noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. “Er zijn veel orthopedische gevallen, mensen die huidtransplanties nodig hebben of waarbij dood en geïnfecteerd weefsel verwijderd moet worden. Het is op dit moment moeilijk om te voorzien hoeveel mensen gespecialiseerde chirurgie nodig zullen hebben, maar het aantal zal waarschijnlijk stijgen naarmate ons onderzoek naar de noden vordert en mensen te weten komen wat voor hen gedaan kan worden.”
Het chrirugische team bestaat momenteel uit 25 mensen, waaronder 3 chirurgen, 2 anaesthesisten, één operatieverpleegkundige, 6 verpleegkundigen en 13 ondersteunden personeelsleden. Het hele team van Artsen Zonder Grenzen bestaat uit 80 Palestijnse medewerkers en 13 internationale medewerkers.
Doorverwijssysteem is opgezet
Een doorverwijssysteem is opgezet in samenwerking met het Al Shifa-ziekenhuis en andere gezondheidscentra in de Gazastrook. Het teveel aan patiënten die gespecialiseerde of secundaire chirugie nodig hebben, wordt doorverwezen naar de faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen. Het ziekenhuis van de organisatie verzorgt al patiënten die niet zijn opgenomen, maar krijgt nu meer en meer patiënten, zeventien nieuwe gevallen vorige week.
Een ander postoperatief ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen, in Khan Younis in het zuiden van Gaza, kreeg vorige week 31 nieuwe patiënten. Er wordt bekeken of er een extra ziekenhuis geopend kan worden in het noorden van Gaza, waar het geweld bijzonder hevig was. Ook wordt nagegaan of het personeel in alle ziekenhuizen Artsen Zonder Grenzen extra ondersteuning kan krijgen.
Specifieke noden voor mentale gezondheidszorg
De al bestaande diensten voor mentale gezondheidszorg zullen uitbereid worden met twee extra psychologen in het team. Er zijn bijzondere noden bij gezondheidspersoneel dat op de frontlinie werkte, zoals ambulancechauffeurs, paramedici en personeel van spoeddiensten.
“Zij worden vaak vergeten tijdens conflicten,” zegt Rodrigue. “Maar ze worden erg getroffen door alles wat ze zien.” Gezondheidspersoneel werd psychologisch getroffen in het noorden van Gaza, in de gebieden Beit Hanoun, Beit Laiha en het vluchtelingenkamp Jabaliya, waar het Israëlisch grondoffensief het hevigst was.