Sociale media

  • NL
Open the menu

Ontvoerde medewerker Tsjaad vrijgelaten


De internationale medewerker die na een gewapende overval op de compound van Artsen zonder Grenzen in Adé, in het oosten van Tsjaad, werd vermist, is vrijgelaten. De hulpverlener van Artsen Zonder Grenzen is ongedeerd vrijgekomen na 29 dagen op een onbekende locatie door een niet-geïdentificeerde gewapende groep vastgehouden te zijn geweest.

"We zijn enorm opgelucht dat onze collega veilig is en in goede, fysieke en mentale, gezondheid verkeert," verklaart Hans van de Weerd, directeur van de Nederlandse tak van Artsen Zonder Grenzen. Artsen Zonder Grenzen uit haar dankbaarheid voor de bijzondere steun die we hebben mogen ontvangen van lokale bestuurders en stammenleiders voor hun onvermoeibare inzet om de onvoorwaardelijke vrijlating van onze medewerker te bewerkstelligen.

Hulp komt ernstig in gevaar

In eerste instantie werden twee medewerkers vermist na de overval op de vroege ochtend van 4 augustus 2009. Eén daarvan, een Tsjadische medewerker, keerde veilig terug op vrijdag 7 augustus, maar de andere, een internationale medewerker, werd tot op de dag van vandaag vermist. "Artsen Zonder Grenzen is woedend dat het welzijn van onze medewerkers in gevaar werd gebracht en dat familie, vrienden en collega's zoveel angst en onzekerheid hebben moeten verduren," vervolgt Hans van de Weerd. "Onze medewerkers werken hard om gratis medische zorg te geven aan mensen die hulp hard nodig hebben. Deze gerichte en onaanvaardbare acties tegen medische hulpverleners en hun activiteiten brengt deze hulp ernstig in gevaar."

Medisch werk moet gerespecteerd worden

Artsen Zonder Grenzen zet haar medische zorg in Tsjaad weliswaar voort, maar als gevolg van het incident was Artsen Zonder Grenzen wel gedwongen de activiteiten in Adé en Kerfi, in het oosten van het land, tijdelijk stop te zetten. Ook zijn een aantal internationale medewerkers naar huis teruggekeerd. "Het is triest en frustrerend om je hulp te moeten staken op een plaats waar de nood hoog is. De veiligheid van onze medewerkers is echter van het allerhoogste belang en onze onafhankelijke medische werk moet gerespecteerd worden als we in conflictgebieden willen blijven werken om de levens te redden van die mensen die het meeste te lijden hebben," besluit Hans van de Weerd.

Focus op hereniging

De focus van Artsen Zonder Grenzen ligt nu op de hereniging van de teruggekeerde medewerker met familie en vrienden. Ook willen wij onze collega de nodige ruimte en privacy geven om alle emoties te kunnen verwerken. Daarom zal Artsen Zonder Grenzen voorlopig geen nadere verklaringen geven over de situatie.