Sociale media

  • NL
Open the menu

Ontstellend gebrek aan onderzoek en ontwikkeling voor verwaarloosde ziektes


Meer dan 400 miljoen mensen lopen het risico op verwaarloosde tropische ziektes, zoals kala azar, de slaapziekte, de ziekte van Chagas en Buruli ulcer. Het onderzoek naar nieuwe medicijnen en diagnoses voor deze ziektes krijgt veel te weinig geld. Er moet dringend meer geld beschikbaar gemaakt worden, want anders zullen de slachtoffers van deze ziektes verwaarloosd blijven.

Elke jaar zijn er ongeveer 500.000 nieuwe patiënten met kala azar. Er bestaat een efficiënt medicijn, maar dat is te duur om het algemeen ingang te doen vinden. Het enige alternatief is een uitzonderlijk pijnlijke behandeling die ontwikkeld werden in de jaren ’30.
De dodelijke slaapziekte komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Artsen Zonder Grenzen ontwikkelde recent een nieuwe behandeling, die veel veiliger is dan de klassieke medicatie waar bij 10% van de patiënten stierfn, maar die wordt voorlopig veel te weinig gebruikt.
Chagas komt veel voor in bepaalde delen van Zuid-Amerika. Wereldwijd zijn er jaarlijks 15 miljoen patiënten. Zo’n dertig procent van hen ontwikkelt dodelijke hart- en spijsverteringsproblemen. Er bestaan weinig programma’s voor de opsporing en behandeling van Chagas. Artsen Zonder Grenzen heeft er drie in Bolovia en Columbia.
Hoewel Buruli Ulcer zelf niet dodelijk is kan het misvormingen en handicaps veroorzaken, en dodelijke complicaties. Artsen Zonder Grenzen behandelt patiënten in Kameroen, maar de bestaande efficiënte remedies zijn niet voldoende beschikbaar.
De menselijk kost van de voortdurende verwaarlozing van deze ziektes is enorm. Toch werd in 2008 werd voor al deze ziektes samen nauwelijks 81 miljoen dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling.

> terug naar de Top Tien