Sociale media

  • NL
Open the menu

Ons werk in Oekraïne



 De medische behoeften aan beide zijden van de frontlijn blijven dringend, zowel voor de inwoners als voor de ontheemden. Het meeste gezondheidspersoneel heeft de door de rebellen gecontroleerde gebieden verlaten. Het resultaat: duizenden mensen in de afgelegen dorpen hebben geen toegang meer tot de nodige gezondheidszorg. Tal van medische centra raakten beschadigd of vernield, en er zijn geen basis- of gespecialiseerde geneesmiddelen meer.

Een verlaten tank in de streek van Loegansk © AZG
Een verlaten tank in de streek van Loegansk © AZG

AZG blijft haar medische activiteiten opschroeven om hulp te bieden, zowel aan de personen die in de zwaarst getroffen gebieden wonen als aan de ontheemden. Sinds het begin van het conflict heeft AZG al aan meer dan 100 medische centra, ziekenhuizen, poliklinieken en zorgvoorzieningen, geneesmiddelen en medisch materiaal geleverd.

Medische consultaties

In januari zette AZG mobiele poliklinieken op aan beide zijden van de frontlijn, in de streken rond Donetsk en Loegansk, om er basisgezondheidszorg te verlenen aan de inwoners en ontheemden die in tijdelijke woningen verblijven. AZG heeft nu poliklinieken op meer dan 30 locaties aan beide kanten van de frontlijn, in de steden Donetsk, Loegansk, Debaltsevo en Artemivsk, maar ook in de omliggende dorpen om de mensen op het platteland te helpen, waar de behoeften torenhoog zijn.

De mensen die in de dorpen dicht bij en aan beide zijden van de frontlijn wonen, hebben het heel erg moeilijk. Er is veel minder medisch personeel, en er zijn geen geneesmiddelen. De meeste mensen die in rebellengebied zijn gebleven, zijn oud of hulpbehoevend, of hadden niet de middelen om te vertrekken. De dokters van AZG zien voornamelijk patiënten met chronische aandoeningen, maar ook patiënten met infecties aan de luchtwegen, omdat er in veel huizen geen ramen meer zijn en er amper verwarming is.

Programma voor geestelijke gezondheid

AZG blijft ook haar programma voor geestelijke gezondheid verder ontwikkelen om bijstand te verlenen aan nog meer mensen die door het conflict getroffen zijn, patiënten van gespecialiseerde voorzieningen, ontheemden en medisch personeel. Tussen mei 2014 en februari 2015 gaf de organisatie meer dan 110 individuele consultaties. Veel patiënten zijn getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt en hebben last van slapeloosheid of angstaanvallen. Sommigen werden het slachtoffer van bombardementen en verloren hun naasten, anderen raakten gescheiden van hun familie toen ze moesten vluchten.

Behandeling van multiresistente tuberculose in het gevangenissysteem

AZG behandelt al sinds 2011 multiresistente tuberculose in Oekraïne. Momenteel volgen 170 patiënten een behandeling in vijf tijdelijke detentiecentra en gevangenissen in Marioepol, Artemivsk , Dnjepropetrovsk, Djanivka en Donetsk. Het team voorziet in alle nodige geneesmiddelen om de ziekte te behandelen en de patiënten te helpen om de neveneffecten van de behandeling te doorstaan. Toen het conflict in het oosten van Oekraïne uitbrak, was het erg moeilijk om het programma voor de behandeling van tuberculose voort te zetten. Uiteindelijk moest AZG stoppen met haar werk in de gevangenissen omdat de teams er door de bombardementen niet meer heen konden. Toch is AZG erin geslaagd om de behandelingen tijdens heel het conflict beschikbaar te houden.

De organisatie is opnieuw regelmatig aanwezig in de gevangenissen en biedt hulp om het gebrek aan medisch personeel te compenseren. Veel patiënten die met hun behandeling gestopt waren, zijn nu opnieuw begonnen. Bovendien stelt AZG alles in het werk om de verspreiding van de ziekte in de gevangenissen te beperken, door te helpen bij de voortijdige diagnosestelling en de mechanismen voor infectiebeheersing te verbeteren.