Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondervoeding neemt toe in Zuid-Centraal Somalië


De voorbije twee weken is het aantal zwaar ondervoede kinderen sterk toegenomen in het stadje Dinsor (Bay regio). Ondanks de recente regenval die veelbelovend lijkt voor de oogst van juli, en die de toegang tot water voor de bewoners en het vee heeft vergemakkelijkt, blijft een groeiend aantal kinderen lijden aan een tekort aan voedsel. Het therapeutisch voedselprogramma van AZG heeft sinds begin 2006 meer dan 600 kinderen opgenomen, dat is tien keer meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Het medisch centrum van Dinsor dat gerunt wordt door AZG, is de enige uitgebreide zorgfaciliteit in de streek van Bay, waar bijna 650.000 mensen elke dag moeten opboksen tegen een gebrek aan medische kwaliteitszorg. Vele patiënten leggen lange afstanden af in slechte voertuigen en over slechte wegen, langsheen talloze militaire controleposten, om behandeld te worden.
Het aantal opnames in het voedselprogramma is de voorbije 15 dagen meer dan verdubbeld. In de eerste week werden 73 en in de daaropvolgende week 87 kinderen opgenomen. Kinderen jonger dan vijf jaar worden het zwaarst getroffen door de voedselcrisis en zijn ook snel het slachtoffer van waterige diarree en luchtweginfecties.
Meer dan 330 kinderen worden momenteel verzorgd via het therapeutisch voedselprogramma van AZG. Dit omvat zowel de mobiele activiteiten die in het district plaatsvinden, als het Therapeutisch Voedingscentrum in Dinsor zelf, waar de kinderen die er slecht aan toe zijn, worden opgenomen.
“De structurele verslechtering van de gezondheidssituatie van de meeste Somali’s, jaar na jaar, is erg verontrustend. De gespannen politieke situatie kan enkel tot meer problemen leiden in de komende maanden. En dat op een moment dat het zuidelijke deel van het land geconfronteerd wordt met een ernstige voedsel- en watercrisis, als gevolg van vele jaren droogte”, zegt Bruno Jochum, projectleider voor AZG in Bay.
Naast de impact van de huidige droogte, moeten grote delen van Somalië ook functionerende gezondheidsdiensten ontberen, en missen ze de mogelijkheid om levensreddende interventies uit te voeren, of het nu gaat om endemische ziekten zoals tuberculose, grote doders als diarree en malaria, of om ondervoeding. Geschat wordt dat één kind op vier sterft voor het vijf jaar oud is.
“In vele delen van het land hebben de overlevingsmechanismen hun grenzen bereikt. Het gebrek aan humanitaire spelers die bij de mensen aanwezig zijn en kwaliteitshulp leveren, doet alleen de ellende van de bevolking toenemen”, voegt Jochum eraan toe.
AZG is in Somalië aanwezig sinds het begin van de burgeroorlog, met 8 medische projecten, waaraan zowel buitenlandse als Somalische staf meewerken. In 2005 zorgde AZG voor meer dan 350.000 poliklinische consulten en hospitaliseerde de organisatie meer dan 10.000 patiënten.